• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.20)
krotki film o zabijaniu - krzysztof kieslowski
toplumdan son derece kopuk bir hayat süren jacek, insanlarla iletişim kurmakta zorlanan bir insandır. bir gün bindiği bir taksinin şoförünü öldürür ve yakalanarak mahkemeye çıkartılır.

görünüşte, cinayeti tamamen sebepsiz yere işlemiştir. lehine olabilecek de tek bir delil dahi yoktur. avukatlık belgesini yeni kazanmış idealist avukat piotr, bütün bu alehte durumlara rağmen jacek’in savunmasını üstlenir. idealizm mi gerçekler mi galip gelecektir? tüm yaşananlar sonucunda, ’soğukkanlı bir şekilde idam emri veren sistemin de, sıradan katillerden bir farkı var mı?’ sorusu tüm ağırlığı ile ortada durmaktadır.
  1. öldürme üzerine kısa bir film, sinema tarihinin en güzel işlerinden biri olan dekalog serisinin beşinci filminin televizyon için uzatılmış versiyonudur.

    !---- spoiler ----!

    filmde iki cinayet vardır. birinci cinayet ile jacek, hem taksiciye saldırmıştır; hem de devletin yasalarına karşı gelerek iktidara saldırmıştır. ikinci cinayette ise, iktidar bu karşı gelmenin intikamını jacek'i idam ederek almıştır. iktidar, bu cezayı verirken hiçbir şekilde iyileştirme amacı gütmemektedir. tamamen hesaplı bir acı çektirilerek sarsılan iktidar yeniden sağlanmıştır. (hesaplı acı çektirme deyince franz kafka'nın ceza sömürgesi öyküsünde subayın, adaleti nasıl sağladığı da unutulmamalıdır.)

    burada michel foucault'un "hapishanenin doğuşu" kitabından bir alıntı yapmak doğru olacaktır. "adalet cephesinden, azap çektirme parlak olmalı, herkes tarafından farkedilmeli ve biraz da bir zafer olarak algılanmalıdır. azap çektirmenin "aşırılıkları"nın içinde koskoca bir iktidar ekonomisi yer almaktadır."

    dekalog serisinin neredeyse her filminde kırılma anlarında ortaya çıkan, kimilerinin melek dediği kimilerinin isa dediği kieslowski'nin de filmin tamamlayıcısı olarak gördüğü sarışın adam bu filmde de iki yerde ortaya çıkar. ilk olarak, jacek taksiciyi öldürmek için taksiye bindiğinde yolda görür bu sarışın adamı. ikisi bir an göz göze gelir ve sarışın adam sanki yapma dercesine kafasını sallar. ikincisinde ise jacek'i öldürülmeden önce, son kez görmeye giden avukat geçtikten sonra bu sarışın adam boyacı rolünde görülür.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder