• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
kuyucaklı yusuf - sabahattin ali
"bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. bu da karısı idi. muazzez'in varlığı yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca yusuf'un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi. hayatında asıl aradığı şeyin muazzez olmadığını biliyordu, fakat muazzez olmadan bunu aramaya muktedir olamayacağını sanıyordu."kuyucaklı yusuf türk edebiyatının belki de en romantik kahramanıdır. hayatın ve insanların zalimliği karşısındaki naif duruşu ile bir yandan trajik bir sona ilerlerken, bir yandan da yaşadığı lirik aşk hiyakesinin kahramanı olarak edebiyat tarihinde yerini almıştır. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. kitabın çok akıcı ve güzel bir dili var. geçtiği dönemi çok güzel analiz etmiş, yine kendi insanımızdan tiksindirmiştir. onun dışında kitabın kurgusu ve anlatış tarzıyla ilgili beni rahatsız eden şeyler de var.

    !---- spoiler ----!
    - yusuf'un annesini babasını niye öldürdüler? eşkiyaların rasgele ev basıp karı kocayı yataklarında bıçaklamaları saçma. zaten yusuf'un ailesinin fakir olduğunu söylüyor yusuf ilerde. nedense sonuna kadar bununla ilgili bir şey bekledim.

    -muazzez bir terziden(başkası da olabilir tam emin olamadım) ud dersi alıyorken yusuf orasıyla ilgili dedikodular duyduğu için bu dersleri bıraktırıyor. bu olay hakkında şahinde, salahattin ve muazzez'in hepsinin tepkisinden bahsederken bu dedikodulardan bahsetmiyor. niye bıraktırdın lan kızı dersinden? dedikodular neydi söylesene.

    - kübra ile anasının yusuf'a kötülük yapmak için motivasyonları ne tam olarak anlamadım. zaten kübra'ya baba oğul threesome yapmışlar. daha neyden korkup da yusuf'a kötülük yapma derdine girdiler anlamadım. ayrıca zeytinliğinde çalışarak nasıl bir kötülük yapacaklardı bahsetmiyor. zaten yusuf'un kübralarda bıçaklanma olayı bildiğin baya saçma.

    - şahinde tamam gezmeyi eğlenmeyi seviyor olabilir de kitabın sonlarına doğru yaptıkları karakterle yine de özdeşmiyor. 2 gün sadece bulgur yediler diye tutuyor kızını rakı sofralarına meze yapıyor. kucaktan kucağa kızı gezdiriyor ne için? birkaç bilezik, eve erzak, birde evdeki eğlenceler için masa tabak zımbırtı. e değdi mi kızı bütün edremitin şerefsizlerin kucağına attığına? bütün bunlara rağmen hala napıyorum ben dememiştir ki bir anne karakteriyle uyuşmuyor.

    - kitabın başlarında edremiti, yusuf'un çocukluğunu anlatırken de göze batan bir aksaklığı vardı. mahallenin çocukları hakkında o kadar bilgi ver, şuraya gezmeye gidiyolar, o bişeyler getiriyor, şu getirmiyor, bunları yapıyorlar falan diye. ama yusuf bunların neresinde katılıyor mu, katılmıyor mu? napıyor pek bir bilgi yok. bir tek bir çocuğa bir yumruk attığı var o kadar. bence yusuf'un çocukluğu ve karakterinin oluşması hakkında eksikler vardı.

    - ali'nin ölümünün yusuf üzerindeki etkisi de bence eksik ve yavan kalmış. yusuf ali'ye muazzez'in istemediğini bile söyleyemiyor üzülecek diye. ama ali ölüyor yusuf'un hiçbir şey yaptığı yok. tamam ali'in ölümü biraz işine gelsede yine de yusuf karakterinin buna biraz üzülmesi en azından bişeyler yapması lazımdı. en son tahsildarlığa atandığında bir arkadaşına gidiyor at almasında yardımcı olması için. orda eski günlerden bahsederken söz ali'ye gelince ağlıyolar falan. çok eğreti kalmış bu olay hikayede. ayrıca ali ölünce 420 altından bahseden de yok hiç. ayıp ettiler ali'ye.
    !---- spoiler ----!

mesaj gönder