• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
przesluchanie - ryszard bugajski
suçunun ne olduğunu dahi bilmeyen bir şarkıcı kadının sorgulanma süreci boyunca işkence görmesi, tacize uğraması, kötü koşullarda tutsaklığı anlatılıyor...
  1. 1989 yapımı polonya filmi.
    aslında filmin yapımı 1982 de tamamlanmış. ancak dönemin stalinist hükümeti tarafından yasaklandığı için ancak 7 sene sonra komünist rejimin son bulmasıyla gösterilebilmiş.
    andrzej wajda ve krzysztof kieślowski’nin de filmlerinden tanıdığımız başrol oyuncusu krystyna janda bu filmdeki performansıyla cannes’da en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmış.
    film nazi vahşetinden yeni kurtulmuş bir toplumun bu sefer de stalin döneminde vatan hainliği, casusluk v.s. terminolojisiyle hapishanelere doldurulup işkence görmesini keskin bir dille anlatıyor.
    krystyna janda’nın ayrıntı dolu yüz ifadeleri ve mimikleri ile yarattığı muhteşem performansı, görüntü yönetmeni jacek petrycki’nin gri rengi öne çıkaran sinematografisi, kapana kısılmışlık hissi yaratan, karanlık, sıkışık, köhne mekan çekimleri ile çok etkileyici bir atmosfer yaratılmış.
    bütün bu karanlık tablonun içinden ümidin en tükendiği anlarda bile insan doğasının hayatta kalma içgüdüsü hissediliyor.

mesaj gönder