1. hindistan'da yaşayan yaklaşık bir milyar iki yüz milyon insanın çoğunun inandığı din.
    türkçe kaynaklar çok sınırlı olduğundan pek fazla bilgimiz yok bu din hakkında.
    elimden geldiğince hindu tanrıçalarını/tanrılarını, ermişlerini, kutsal kitaplarını, törenlerini, sembollerini, hindu felsefesini bu başlık altında toplamayı düşünüyorum. bir çok şeyi kısa kısa anlatabilirim galiba diyerekten başlıyorum.

    hindu tanrıları
    iki ana grup altında toplayabiliriz. birinci grup da epik ve puranik^:puranalar^ dönem tanrıları yer alıyor. bu tanrılar günümüzde hala inanılıyor ve çokça popülerler.
    ikinci grubu ise popülerliğini yitirmiş veda tanrıları oluşturuyor.
    en sevilen tanrılar vishnu ve şivadır. bu iki tanrı, yaratıcı tanrı brahma ile birlikte hindu tanrı üçlemesi'ni oluştuyor. bu üçlemeye genel olarak trimurti deniyor.

    brahma: su ve evrenin tanrısıdır. evrenin yaratıcısı olarak adlandırılır. karısı bilim tanrıcası sarastati'dir. hayatını sürdürdüğü yere brahmavrinda denir. sularda doğduğu için narayana' da denir. hint mitolojisinde brahma'nın bir gecesi 1 kalpa, yani 8.840.000 yıl sürer. 6. yüzyıla doğru popülerliğini yitiren bir tanrıdır. hindistan'da brahma adına yapılmış çok az tapınak vardır. en önemli iki tapınağının adı pushkar ve orissa'dır.

    vishnu: koruyucu tanrıdır. ganj nehri'nin vishnu ayağından doğduğu söylenir. bin adı vardır. karısı, şans tanrıçası lakshmi'dir. vaikuntha isimli bir cenette yaşarlar. vedalarda evreni üç adımda dolaştığı yazılır. vishnu'nun bazı inançlara göre 22,başka bir inanca göre 10 bedenlenmesi(avatarı) vardır. dünya ne zaman dara düşse bir bedenle gelip kurtarır. mahabhara destanında krishna, ramayana'da ise rama olarak insanların karşısına çıkar.
    10'lu bedenlendirilmesinde hindu inancının en popüler tanrıları vardır; krishna ve buddha bunlardan en çok inanılanları. aslında fotoğraflarda gördüğünüz çoğu buddha çizimi vishnu'nun avatarı olarak bilinir.


    şöyle kısaca buddha bedenlendirilmesini açıklayayım;
    bodhi ağacının altında, bağdaş kurmuş oturan, düşünen ve elleriyle öğretisini açıklayan buddhadır. buddha dine inanmayaları ayartmak için bedenlendirilmiştir.


    şiva: yok edici tanrıdır. hindu tanrı üçlemesinin üçüncü tanrısıdır. alnında, iki kaşının ortasında üçüncü gözü vardır. bir şeyi yok edeceği zaman o gözü açıp yok eder. kutsal ganga nehrinin şiva'nın başından doğduğuna inanılır. karısı parvati dağların tanrıçasıdır. oğulları ganeşa ve savaş tanrısı skanda'dır. sesin kaynağı olan tanrıdır ayrıca elinde tuttuğu damaru sesin kaynağı olarak bilinir. hizmetçilerine pramatha denir. şiva'nın yarı erkek yarı dişi formuna ardhanari denir.


    ganeşa: adı ganaların efendisi anlamına gelir. şiva'nın oğlu olup, 'engelleri ortadan kaldıran' bir tanrı olarak hindistan'da çok popülerdir. bilgelik tanrısıdır. hindistan'da bir işe başlanmadan bu tanrının adı söylenir. ganeşa'nın heykel ve idolleri hindistan'ın yer yerinde bulunur. elliye yakın farklı görünüşü vardır.


    hanuman: çok sevilen hindu tanrılarından biri de bu maymun tanrıdır. özellikle köylerde çok fazla tapılır. ramayana destanı'nda çok önemlidir.rama'nın dostu ve en güvenilir hizmetkarıdır.


    veda tanrıları
    rigvada'da adı geçen tanrılardır. ari dönemin etkisinde oluşturulan bu eserdeki tanrılar sonradan ikinci plana düşmüştür. belli başlı tanrılar şunlar:

    indra: yağmurlu gökyüzünün tanrısıdır. ari toplumun ulusal tanrısı ve o dönemdeki tanrıların başıdır. kendisine en çok ilahi sunulan tanrıdır ayrıca.


    agni: ateş tanrısıdır. ateşten oluşan yedi tane dili vardır. bu tanrının üstünden sunulan kurbanlardan ve adaklardan diğer tanrılar besin ihtiyacını karşılarlar. adına sunulmuş 200 ilahi vardır.


    soma: kutsal bir bitkinin ve onun özsuyunun tanrısıdır. çandra adıyla da bilinir. ay tanrısı olarak da değerlendirilir.
    tanrılar tarafından içilen soma'nın sarhoş etme ve cesaret verme özelliği vardır. soma içkisini en çok içen tanrı ise indra'dır. tatlı bir içki olduğundan cennetin sütü denir ve amrita (ölümsüzlük içkisi) olarak görülür. vedalardan sonra ay tanrısı olarak kabul edilmiştir.


    sürya: güneş tanrısıdır. vedaların en önemli tanrılarından biridir. her yeri ve her şeyi gören bir tanrıdır. mevsimleri kontrol eder, tüm canlıları korur. insanların yaptıkları iyi ve kötü şeyleri bilir. sonraki dönemde tüm özellikleri vishnu'ya aktarılmıştır.
    günümüzde hala hindistan'da güneş'e tapan insanlar vardır ve en önemli güneş tapınağı oldukça eski olan konarak tapınağıdır.


    varuna: okyanus tanrısıdır. rigveda'da adı geçen en büyük tanrılardandır. güneşin görüşü bu tanrının avatarlarından biridir. dünyayı ve ahlak kanunlarını korur.


    vayu: rüzgar tanrısıdır. indra'yla yakın dostturlar ve birlikte soma içerler. vayu insanlara çocuk ve ün kazandırır. ramayana destanı'nda tanrı maymun hanuma'ın babasıdır.


    vişvakarma: kutsal mimarı tanrısıdır. mekanik ve mimari bilimlerin tanrısıdır.


    yama: ölüm tanrısıdır. güney yönünün koruyucusudur. yaşadığı yer yamapura'dır. iyi ve kötü olmak üzere iki biçimde gözükebilir. karısı yamuna nehri olan yami'dir.


    tanrıları galiba burada bitirmek gerek. bu entry bu kadarcık olsun devamını sonra düzenleyebilirim.
    rihan

mesaj gönder