1. başlık için düşündüm ettim rock grupları sırıttı gözümde, ingilizce türkçe daha da sırıttı ancak moderasyona bu konuda güvendiğim için başlıktan çok içeriğe odaklanıyorum.

    bu başlığı açmamdaki amaç 60ların başı 80lerin başına kadar süreci kapsayan kült gruplar hakkında bir kaç kelimelik bilgi vermek bir şarkı ile örneklendirmek. bu grupları tek bir başlık altında toplayarak daha pratik bir biçimde bilgi aktarımı. Başlamadan önce beatles’ı kasıtlı olarak listeye dahil etmediğimi belirtmek isterim.

    The rolling stones : 62 yılında londra’da kuruldu. Akla gelen ilk isim mick jagger. ne desem bilemedim. En baba çok baba grup. Bilgi versem mi vermesem mi. herkes biliyor. Adını muddy waters’ın rollin stone şarkısında almaktadır. Adıyla kendi gibi kült olmuş bir dergiye babalık etmiş desemde inanmayın o derginin isim babası bob dylan.

    paint in black

    pink floyd : en sevdiğim. londralı progresif, psychedelic rock grubu. 65 yılında kuruldu. Dark Side of the Moon en bilinen albümleridir. Bu grup hakkında tez yazılabilir ancak kısa ve öz bilgiler bu başlık altında daha makul olacaktır.

    Time

    led zeppelin: bir diğer londralı grup. yer yer blues, yer yer hard rock icra ederler. heavy metal'in öncü gruplarındandır. 68 yılında kurulmuştur.

    black dog

    queen : akla direkt freddie mercury gelir. 70 yılında londra'da kurulmuştur. popüler kültürde genişçe yer bulan bir gruptur. bir çok seremonide çalan we are the champions, ortaokul yıllarında sıraya vurup sınıça söylediğimi we wil rock you kendilerinin eseridir.

    another one bites the dust

    Black sabbath : döneminin sert gruplarından. 69 yılında birmingham’da krulmuştur. Efsane ozzy ozborn’un grubudur. Zamanına göre epey sert olmasını ilk thrash metal riff’ini symptom of the Universe şarkısıyla kendilerinin yaratmasıyla açıklabiliriz (sene 75)

    Symptom of the Universe

    The who : kökenleri 59 yılına dayansada 64 yılında the who olarak resmileşmiş londra’lı grup. Sahnede oldukça agresiflerdir, gitar kırarlar, kalan gitar sapıyla amfi delerler (pete townshend). oldukça enerjiklerdir. Paylaştığım şarkının özellikle son 1 buçuk dakikası çok hoştur.

    baba o’riley

    deep purple: 68 yılında londrada kurulmuştur. zamanına nazaran hızlı ve sert müzik yapan gruplardan biridir. heavy metal,hard rock, blues rock icra ederler. grubun kurucularından Ritchie Blackmore aynı zamanda rainbow kurucusudur.

    highway star

    rainbow : 75 yılında Hertford'ta kurulmuş hard rock,heavy metal grubudur. demin belirttiğim gibi Ritchie Blackmore kurmuş vokalde ise efsanevi Ronnie James Dio bulunmuştur.

    man on the silver mountain

    Camel :71 yılında londra’da kurulan progresif rock topluluğu. 14 tane albümleri bulunmaktadır. Bu tarza ilgi duyan ve yakından ilgilenen insanların hayatında camel önemli bir yere sahiptir diye düşünüyorum ancak sokağa indiğiniz zaman camel üzerine sohbet edebileceğiniz kişi sayısı oldukça sınırlıdır. Bu grupta yan flütü oldukça hüzünlü kullanan gruplardan biridir. Sigaranın gölgesinde kalmaktadır.

    rajaz

    Supertramp : 69 yılında londra’da kurulan art rock, progresif rock grubu. Bana kalırsa en under-rated gruplardan biridir. Breakfast in america albümleri muhteşemdir, bu albümdende school isimli parça da öyle.

    school

    Yes : bir başka progresif rock grubu. 68 yılında londra’da kuruldular. Esasında progresif demek pek doğru değil zira yaptıkları müzik senfınik rock olarakta adlandırılır. Paylaşacağım parçaları uzun olduğu kadar efsanedir.

    and you and i

    Genesis : 67 yılında godalming’te kurulmuş progresif rock grubudur. Grup 2 döneme ayrılır. İlk dönem ve benim de kendimi yakın hissettiğim 80 yılına kadar olan dönemleri progresif rock dönemleridir. 80lerle birlikte daha çok pop rock tarzına yönelmiş bu sayede daha büyük bir kitleye ulaşmışlardır.

    White mountain

    King Crimson: 68 yılında londra’da kurulan progresif rock topluluğu. Daha çok deneysel çalışmışlardır. Beni en çok hüzünlendiren grup nedense bu gruptur. Sanırım nedeni klavye kullanımı. Şarkılarında mellotronun hüzünlü tonlarını kullanırlar.

    in the wake of poseidon

    Jethro tull : taze bilgi 5 aralıkta cemal reşit rey’de konserleri var. Biletler pahalı ama. Bu grup 67 yılında blackpool şehrinde kuruldu. Grubun en öenmli özelliği yan flütün oldukça ön planda olmasıdır. Grubun kurucusu, solisti ian anderson aynı zamanda yan flüt çalmaktadır.

    this as a brick

    Alan parsons Project : ses mühendisi olan alan parsons’un adı gibi projesidir  75 yılında londra’da kurulmuştur. Yaptıkları müzik oldukça deneyseldir ancak progresif rock’a daha yakındır.. Majesteleri Michael Jordan sahayda bu grubun sirius isimli introsyula çıkmıştır. paylaşacağım parça o değil ama benim en sevdiğim parçasıdır.

    don’t answer me

    Dire straits : 77 yılında David – Mark knopfler kardeşler tarafından londra’da kurulmuş gruptur. Bu grupta rock blues karışımı ön plandadır. Şarkı boyunca gitar soloları dikkat çeker. Bu gruba dikkat etmek lazım etki alanına girdiğiniz zaman sizi esiri yapar. Paylaşacağım parçadaki solo sizin için önemli bir test olacaktır bu konuda.

    sultans of swings

    Thin lizzy: 69 yılında irlanda – dublinde kurulmuş hard rock grubudur. Grubun bassisti,söz yazarı vokalisti Phil Lynott’ı jimi hendrixx’e benzetirim. O yıllarda bu müziğe öncülük eden nadir siyahi abilerimizdendir. Grup iron maiden,Judas priest gibi gruplara öncülük etmiştir. Ayrıca metallica’dan bildiğimiz meşhur whiskey in the jar bu grubun ürünüdür.

    whiskey in the jar

    Nazareth : 68 yılında İskoçya dunfermline’de kurulmuş hard rock,heavy metal grubudur. Bir diğer under-rated gruptur benim için. Hair of the dog albümleri tavsiyedir. Dan McCafferty vokalistleri olur ve efsane bir sesi vardır. Love hurts paylaşıyorum ancak razamanaz’ıda denemelisiniz.

    love hurts

    Motorhead : 75 yılında londra’da kurulan heavy-speed metal grubudur. Metallica’yı hatta onun dışında bir sürü speed-thrash grubunu etkilemiştir. Grubun anlamı argoda amfetamin kullanan kişidir. Bu listedeki en sert- hızlı gruplardan biridir. Motorhead diyince akla grubun kurucusu lemmy ve kendisinin et beni gelir.

    aces of spades

    Judas priest : 71 yılında birmingham’da kurulan bir başka heavy-speed metal grubudur. Vokalistleri rob halford sahneye kabataş eylemcisi gibi çıkar (paylaşacağım videoda göreceksiniz). Yine listenin sert gruplarındandır. 2008 yılında bu grubu izleyip hacı olmuştum.

    electric eye

    Iron maiden: 75 yılında londrada kurulan heavy metal,new wave of british heavy metal grubudur. Yine listenin en bilindik gruplarındandır. Daha ilk okuldayken bu grubu ve metallicayı duymuştum sadece.

    be quick or be dead

    Uriah heep: bir diğer fazla bilinmeyen gruplardan biridir. 69 yılında londra’da kurulmuşlardır. Tarzları hard rock,heavy metal arasıdır. Genelde deep purple’a benzetilir.

    lady in black

    Wishbone Ash : 69 yılında devon’da kurulan hard rock , progresif rock , blues rock grubu. Bu grubun en önemli özelliği iki adet lead gitarla müzik yapan ilk gruplardan olmasıdır.

    the king will come

    Whitesnake : 78 yılında Middlesbrough’ta kurulan yine listenin bilindik gruplarından. Grubun kurucusu David Coverdale bu grubu deep purple’dan ayrılıp kurmuştur. Grubun tarzı hard rock olarak adlandırılabilir.

    is this love

    Biliyorum liste uzarda gider ancak başlangıç için şimdilik yeterli. Unuttuklarım olabilir. Güncellenmeye çok açık bir başlık. Umarım bu müziğe ilgi duyan ya da keşfetmek isteyenlere faydası dokunur.

mesaj gönder