1. kadının susmasının istenmesinin, belirli kalıplara sokulmaya çalışılmasının ve bu durumun cinsiyetçi söylemlerle açıklanmaya çalışılmasının cinsellik ve iktidar kaybı korkusu ile alakasının olduğunu düşünüyorum. çünkü düşüncelerin ortaya çıkmasının en önemli yollarından biridir konuşmak. düşünceler kendini dil ile söz ile ifade eder. bu sözsel ortaya çıkış eril düzen için bir tehdittir ve bastırılması gerekir.

    erkekleri rahatsız eden kadın sesi hakkında anne carson "sesin cinsiyeti" denemesinde şöyle bahseder: "tiz ses, konuşkanlıkla birlikte bir kişiyi özdenetimin meskülen idealinde eksik ya da bu idealden sapmış olarak niteler. kadınlar, oğlanlar, hadımlar ve androjenler bu kategoride görülür. sesleri kulağa hoş gelmez ve erkekleri rahatsız eder."

    kadının susmasını istemenin, kadının cinselliğini bastırma istemiyle bağlantılı olduğunu anlamak için anne carson'un şu sözleri bize kaynak oluşturabilir: "kadının iki ağıza sahip olduğu düşüncesi, antik yunan ve roma döneminde karşımıza çıkan tıbbi bir kuram ve anatomik bir tartışmadır. sözsel aktivitenin vuku bulduğu delikle cinsel aktivitenin vuku bulduğu delik yunanca stoma kelimesiyle ifade edilir, yukarıdaki ağzı aşağıdakinden ayırt etmek için de ano ya da kato belirteçleri kullanılır. hem sözsel hem de genitel ağız bir boyunla bedene bağlanır. her iki ağız da, kapalı tutulması makbul olan dudaklarla korunan içi boş bir oyuğa erişim sağlar. antik dönemde tıbbi konularda yunan yazarlar, bazı rahim işlev bozukluklarını anlatırken, üstteki ve aşağıdaki ağız için benzer terimleri ve tedavi yöntemlerini uygulamaya koyarlar. bu yazarlar, birçok şair ve yorumcunun da yaptığı gibi, yukarı ve aşağı ağız arasındaki işlevsel ilişkinin semptomlarıyla ilgilenirler; örneğin, rahimdeki kan akışı fazlalığı ya da azlığı ses kaybı ya da kısılması olarak kendisini gösterir, aşırı ses egzersizi regl döneminde kanama azlığına sebep olur, kızlık zarının yırtılması da kadının boynunun genişlemesi ve sesinin derinleşmesine neden olur."

    kadınların toplumsal alanda konuşmalarını ağıtlarla sınırlandıran bu sistemi değiştirmek için daha çok konuşmak, daha fazla yaşam alanı açmak gerekiyor.

mesaj gönder