1. insanların kapitalizme nefret kusmasına anlam veremiyorum. acaba ben de mi sistemin çarkı olmuşum diyorum, düşünüyorum, ama yok! yine en sonunda her şeyin kişinin kendinde bittiği sonucuna varıyorum. başkaları için mi düşünüyor böyle diyorlar diyorum, bu sefer de "e sistemi kökten değiştirmek yerine gidip adama bizzat bunları anlatsalar ya, daha kolay olur hem..." diye düşünüyorum...

    insanlar kredi kartlarından olmayan paralarıyla kozmetik malzemeleri alıyorlar. bunu sırf başkaları yapıyor diye, televizyonda çok güzel insanlar görüyorlar diye yapıyorlar. bir nevi güzellik kompleksi. e yapmayın? paranız yoksa harcamayın? sonra da faiziyle geri ödemek zorunda kalmayın?

    asgari ücret maaş alıp iphone6+ satın alıyorlar 36 ay taksitle. sonra daha taksidi bitmeden satıp yeni iphone alıyorlar. e almayın? ilkokul 4. sınıf matematiği ile bile hesap yaparak bunun sizin yaşam standardınıza uygun olmadığını anlayabilirsiniz zira. illa iphone gerekli mi? 3500 tl facebook makineniz olsa ne olmasa ne? sizin öyle bir lüksünüz yok demek ki. yine aynı facebook'a 1000 tllik telefon ile girin? ne olur böyle olsa?

    ihtiyaç kredisi çekip deli gibi harcıyorlar. e almayın, harcamayın?

    hayatımda hiç abartılı kozmetik ürünü, marka giysiler, pahalı telefonlar, teknoloji ürünleri kullanmadım. açıkçası eksikliğini de çekmedim. borçlarımı söz verdiğim tarihte geri ödedim. hesaplı oldum. tasarruf ettiğim parayı da kendimce harcadım. kredi kartı sahibi olmadım hiç. bilemiyorum.

    velhasıl bu tüm harcama ve lüks objelere para verip vermeme kararı bizim elimizdeyken, bankaları kullanıp kullanmamak bizim elimizdeyken neden bu kadar ağlamak? kullanmayarak bunlardan kaçınamıyor muyuz sanki? insanın içinde bir dürtü mü bu herkes marka giymeli marka telefon kullanmalı deli gibi harcamalı, anlamıyorum. ha eğer "evet öyle benim marka giymem lazım" derseniz de afedersiniz o zaman sistemi eleştirme hakkınız yok. eğer bu konuda bana sağlam bilgi verebilecek varsa lütfen mesaj atsın, ne zaman "lonet olsun kopitolizm" içerikli bir mesaj görsem aklıma zınk diye geliyor bu düşünceler. şu sorunun yanıtını arıyorum: "kapitalizm aklı başında bir insan için neden kötüdür?"

mesaj gönder