• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.25)
kitleler psikolojisi - gustave le bon
kitleyi tanımak için her şeyden önce onun psişik yapısını bilmek gerekmez mi?
bu bireyin psikolojik yapısıyla ne derecede aynılık gösterir?işte sosyal psikoloji bujgün bununla uğraşıyor.kitleler, sosyal psilokjide,”grup” genel başlığı altında, çeşitli biçimlerde incelenmektedir.bu konu da bütün dillerde sayısız kitaplar, araşatırmalar var.ülkemizde ise bu konu henüz yeni yeni ele alınmakta.türk okurlarının bu konuda temel bir kitabının olmaması bizi bu kitabı yayına hazırlamaya yöneltti.gustave le bon, büyük bir açıklıkla bu problemleri ele almaktadır.onun yapmak istediği şey, bir kitlenin psikolojik yapısını çözmek ve mevcut fonksiyonlarıyla betimlemektir.bu kitle neleri başarabilir, neler karşısında acizdir? kitlelerin sevk ve idaresi nasıl olmalıdır? zararlı kitle, faydalı kitle..kitle içinde, kalabalık içinde bireyin durumu..işte bütün bunlar eserde örneklerle açıklanacaktır.
  1. sivas katliamında gözü dönmüş güruh nasıl cesaret edip, neyden güç alarak insanları yaktı? o kalabalıktan herhangi biri bireysel olarak bir aydını öldürebilir miydi? veya tayyip nasıl oluyor da istediği zaman % 50 yi evde tutuyor, istediği zaman meydanlara topluyor? nasıl 2023 hayali etrafında toplayabiliyor? biraz daha güncel olsun, rus uçağı düşürüldükten sonra insanları rusya ya karşı gözdağı verdik, haddini bildirdik, savaş olsa rusya yı yeneriz sloganları atmasının kaynağı ne? gibi birçok konuda toplumsal hareketi, kitle hareketlerini açıklayabilen ve belli bir temele bağlayabilen bir kitap

    kitleyi oluşturan insanlar ne olursa olsun; yaşamları, mevkileri, karakterleri, zekaları aynı veya farklı olsun bir arada bulunur. onları bir arada tutan ortak bir idea çevresinde toplanmalarıdır. kitleye dahil olurken bilinçli kişilik kaybolur, bilinçaltı ile hareket edilir, düşünceler duygular tek bir amaçta toplanır ve aşılanan şeye doğru toplu hareket başlar.
    heterojenler artık homojen olmuş, bireysellik bir kenara bırakılıp tek bir vücut gibi hareket başlar. kendi gibilerini gördükçe güçlü olduğunu hissedilir, amacı doğrultusunda önünde engel olanı ezmeye çalışılır, bunları yaparken bireysel vicdan artık askıya alınmıştır.

    !---- spoiler ----!

    kısacası kitle yaşamı: bir ideal etrafında barbarlıktan medeniyete yükselmek, sonra bu
    ideal gücünü kaybedince çözülmek ve ölmek. işte bir milletin hayat seyri bundan ibarettir.

    !---- spoiler ----!

    günümüz kitleleri için biraz zayıf kalıyor.genelde napolyon ve sezar dan örnekler veriliyor. zaten yazar kitabı kitle psikolojisi alanında temel atmak ve bu alanda diğerlerine kaynak olması için yazdığını belirtiyor, nitekim de o alanda yazılan ilk kapsamlı kitap. birçok yazarı etkiliyor, en basitinden sigmund freud da yer yer eleştirerek, yer yer destekleyip üzerine bir şeyler katarak bir kitap yazıyor.
    benzer eserler:
    kitle psikolojisi - sigmund freud
    sessiz yığınların gölgesinde; toplumsalın sonu - jean baudrillard
    the century of the self - adam curtis
    fury - fritz lang

mesaj gönder