• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
home - yann arthus-bertrand
dünya'daki çeşitli yerlerin havadan çekimlerinin birleşiminden oluşan yuva (home), yaşamın çeşitliliğini, dünyanın 4 milyar yıllık birikimini insanlığın gezegendeki ekolojik dengeyi nasıl da birkaç yüzyılda yokedebildiğini anlatıyor.

gezegenimizin geleceğini kurtarmak için hala geç değil. ancak yuva’nın (home) alanında birbirinden deneyimli isimlerden oluşan ekibinin de söylediği gibi, karamsar olmak için artık çok geç!
  1. çekimleri 3 yıl süren ve 54 ülkede, havadan çekilen görüntülerle inanılmaz bir görsel mesaj sunan belgeselin yönetmenliğini yann arthus-berntrand üstlenirken dağıtımını projeden çok fazla etkilenen luc besson yapmış. yann arthus-bertrand bu filmle, eşsiz görüntüleri bize sunarak, kendi şüphelerini ve endişelerini bizimle paylaşıp, hep birlikte yeniden inşa etmek zorunda olduğumuz büyük yapının temel taşını koyuyor. belgesel, toplam 488 saat ham görüntüden oluşuyor.

    farklı mekanlarda araştırma yolculuklarına the earth from the air gibi çok satan kitaplarından ve seen from the air gibi televizyon programlarından deneyimli olan yann arthus-bertrand eski teknik ve sanatsal danışmanlarından isabelle delannoy’ı anlatıcı metnini birlikte hazırlamak ve seen from the air’den gazeteci dorothée martin’i de birinci yönetmen asistanı olarak ekibine dahil etti. yapım müdürü jean de trégomain ve çekim mekanlarını belirleyen claude canaple aynı anda dünya’nın dörtbir yanında 21 ay boyunca çekim yapacak üç ayrı ekip için inanılmaz bir program hazırladı. anlatıcılığını glenn close üstlenmiş.

    insanlık geçtiğimiz birkaç kısa on yılda, gezegenin yaklaşık dört milyon yıl süren evrimle kurulan dengesini altüst etti. ödenecek bedel ağır, ama artık karamsar olmak için çok geç: insanlığın bu gidişatı tersine çevirmesi, dünya’nın zenginliklerini yağmaladığının farkına varması ve tüketim kalıplarını değiştirmesi için hemen hemen 10 yılı var.

    fransız yapımı belgesel, 5 haziran 2009 yılında, yani dünya çevre günü’nünde tam 90 ülkede aynı anda gösterime girerek bir rekora imza attı. sadece sinemalarda değil, aynı anda paris, londra, berlin, new york gibi dünyanın tüm popüler şehirlerinin büyük meydanlarında büyük ekranlarında yüzbinlerce insan aynı anda seyretti.

    “lütfen beni iyi dinle. sen de benim gibi bir homo sapiens’sin. akıllı insansın. kainatın mucizesi yaşam yaklaşık 4 milyar yıl önce ortaya çıktı; biz insanlarsa yalnızca 200 bin yıl önce. yine de yaşam için temel olan dengeyi alt üst ettik. bu sıradışı hikayeyi iyi dinle, bu senin hikayen ve sonunu yazmak senin elinde” sözleri ile başlayan bu belgeseli izlerken insanın tüylerinin diken diken olmaması olanaksız nerdeyse. bir parçası olduğumuz doğayı ve evimiz dünyayı bu hale getirerek kendi geleceğimizi de yok ettiğimizi ne zaman fark edeceğiz acaba?

    !---- spoiler ----!

    it's too late to be a pessimist!

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder