1. katilleri, hırsızları ve bunun gibi haksız insanları savunduğu için bazı kimselerce sevilmeyen insanların mensup olduğu meslek.

    fakat burada değinilmesi gereken bir nokta var ki bu notka avukatların yaptığı işin aslında etik kapsamında olduğunu ispatlayabilir. (veya sorunu avukatlardan alıp başkasına yükler, bilemedim)

    şöyle ki avukatlar müvekkillerini savunurken, sıfırdan, kendilerince ürettikleri yeni bir anayasa ile veya tatlı konuşmalarıyla değil; önceden yazılmış anayasanın onlara verdiği haklar çerçevesinde savunmaktalar. yasanın bir noktasında suç işleyen bireyin suçunu hafifletecek bir şey bulursa, bunu söylemekle yükümlüdür avukat. yani; bir avukat suç işleyen birinin suçunu hafifletebiliyorsa, bu avukatın suçluları aklamak için can atmasından değil; anayasanın böyle bir suçu hafifletecek opsiyonlar sunmasından kaynaklıdır. keza o da işini yapar ve bunları ortaya sürer. insanlara işlerini yaptıkları için kızmak yersiz geliyor.

    ayrıca adalet suçu işleyenin de yanında olması gerek bir olgu. hukuku tek taraflı düşünmek hatadır. adalet suçsuz da olsa, suçlu da olsa insanların yanında olmalıdır. suçlunun hakkının yenmesi, suçsuzun hakkının yenmesi kadar hukuksuzluktur.

    edit: bu entry hukuk sisteminin düzgün işlediği ideal ülkeler ve avukatları için yazılmıştır.

mesaj gönder