1. hazırlanışı en kolay kokteyllerden biri olmasına rağmen iyi yapan bir yer bulmak zor. sağlam mekanlar da çok pahalı. bunun temel nedeni yerel koşullara göre malzemelerinin maliyetli olması. mevsiminde misket limonunun kilosu 20 lira ve sadece büyük zincir marketlerde bulunabiliyor. şimdilerde ise üçerli paketleri 10 liraya satan şuursuzlar görüyorum. alkol zaten malumunuz ülke ekonomisin en büyük kaynağı. bu sebepten çoğu bar alkolü (bacardi) ve lime'ı az tutup, "tamamlayıcı" adı altında soda veya çeşitli meyve suları katar karışıma. yanlış.

    içine sevgi katılmadan hazırlanan lezzetsiz kokteyllere onlarca lira vereceğime kendime kokteyl seti edindim. bir süredir sevdiklerime içecekler hazırlıyorum. hatta şu sıralar kendi alkolümü üretmeye başladım. tümüyle öz üretim sürecine girişeceğim. yazın balkonda lime da yetiştirebilirsem ne güzel olur. hatırı sayılır barmenlerin kokteyl tariflerine internetten ulaşmak mümkün. şimdi size bu derlemelerden edindiğim, denenmiş püf noktalarını aktaracağım. lezzetli, ucuz, sağlıklı...

    !---- mojito nasıl yapılır? ----!

    >>> malzemeler

    * 1-2 adet lime (ideali 1 buçuk)
    * 15-20 cl veya 6-7 oz rom (bacardi)
    * 5-6 adet büyükçe nane yaprağı
    * 1-2 çay kaşığı toz esmer şeker (bulamazsanız küp de olur, onu da bulamazsanız beyaz şeker veya hiç şeker)
    * kırık buz
    * tokmak
    * soda bardağı
    * Düz Kalın Uzun Pipet

    >>> süsleme (opsiyonel)

    * bir filiz nane
    * bir dilim lime
    * nar şurubu (grenadine)
    * nar taneleri
    * bir dilim elma, ayva, armut, vb...

    >>> hazırlanış (3-4 dakika)

    1. Adım: Lime
    lime'ları iyice yıkayın. kabuklarıyla birlikte kullanacağımızdan fırçalamakta fayda var. ortadan iki bölün. bu aşama tam ortasından daire bir kesit alarak daha sonra yapacağınız süsleme için kenara ayırabilirsiniz. eldeki iki yarım küre lime'ı pizza dilimi gibi 4'er parçaya ayırın. kullanacağınız miktar kadar lime'ı dilimleyerek bardağa atın. ideali 1 - 2 tam lime arasıdır.

    2. Adım: Şeker
    damak tadınıza göre bir veya iki çay kaşığı kadar esmer şekeri limeların üzerine ilave edin.

    püff: granüllü yapısından dolayı esmer şeker beyaz toz şekere göre hem daha iyi bir görsel hem de daha iyi bir lezzet verir. ben rafine şeker kullanmayanlardanım. kendim için hazırlıyorsam şeker katmıyorum ancak alkolün keskin tadını maskelemede lime'a yardımcı olur.

    3. Adım: nane
    5-6 büyükçe yaprak nane koparıp iyice yıkayın. yaprakları sallayarak durulayın. doğramadan bardağa atın.

    püff: bardağa koymadan hemen önce yaprakları avucunuzun içine alıp birkaç defa tokatlayın. böylece aroması açığa çıkacaktır. bu işleme patlatma denir. patlatma önemli. kimi, aynı işlemi naneleri tezgahın veya bardağını kenarına vurarak da yapar.

    4. adım: tokmaklama
    lime, şeker ve nane yapraklarını bardağa koyduktan malzemeleri nazikçe ezin.

    püff: tokmaklama işinin kıvamı önemli. lime'ları, sadece posaları kalıncaya kadar ezin. fazla bastırmadan, dövmeden, tokmağı hafif hafif döndürerek... orijinal mojito tokmağının ucundaki tırtıklar bu işlemi kolaylaştırır. lime'ların tüm suyu çıkmış, şekerler erimiş ancak naneler parçalanmamış olmalı.

    hazırlayacağınız son mojito ise, tokmakla işiniz bitince şöyle bir yalayın. müthiş bir lezzet. yalnız daha önce sarımsak dövdüğünüz tokmağı kullanmayın. salt bu iş için bir tane tokmak edinin.

    5. adım: buz
    tokmaklamadan sonra bardağı tepeleme kırık buz ile doldurun.

    hakiki mojito kırık buzdan yapılmalı. buz tanelerinin ortalama büyükleri serçe parmağın tırnağı kadar olmalı. daha büyük olursa daha çok boşluk olur, kıvamı tutturmak için "tamamlayıcıya" ihtiyaç duyarsınız. daha küçük olursa ise karlanma yapar.

    buzu kırmak için birkaç yöntem var:
    ilki buz kırma makinesi adlı, amatörler için gereksiz alet. ikincisi, standart boyutta buz küplerini tülbent veya poşet gibi bir şeyin içine yatırarak dövmek. en pratiği ise kırık buz için üretilmiş buz dolabı kalıpları. ben bir milyoncu'da denk gelip 5-10 tane almıştır. tanesi 1-2 lira. oldukça kullanışlı kalıplar.

    6. adım: alkol ve karıştırma
    bardağı silme buz ile doldurtan sonra, dudak payı bırakıp alabildiğince bacardi doldurun. bacardi'm yok diye endişe etmeyin; vokta, cin veya herhangi bir rom ile de olur. tek önemli nokta içeceklerin aromasız olması.

    sonra sık kullanmadığınız elin ayasıyla kapak niyetine bardağın ağzını kapatın. işaret ile baş parmak arasındaki boşluktan uzun bir kaşık daldırıp, malzemeleri iyice ters düz edin. bunu yaparken malzemeleri parçalamaya dikkat edin. işlem bittikten sonra bardağı kendi ekseni etrafında birkaç kez çalkalayın. alkolün homojen bir şekilde dağılmasını sağlayacaktır.

    7. adım: süsleme
    pipeti bardağa daldırın. kalın pipetler genelde uzun olur. pipeti ortadan ikiye bölüp ikisini birden daldırmak hem şekilli bir görünüm veriyor hem de nane yaprağı ve buz gibi içeriklerden tıkanan pipete alternatif oluşturmuş oluyor.

    (opsiyonel) bir filiz nane koparıp buza dikin.

    (opsiyonel) diktiğiniz nane yapraklarının üzerinden bir iki damla nar şurubu damlatın. nar şurubu yani piyasa adıyla granadine oldukça yoğun ve baskın kıvama sahiptir. damlattığınızda diğer malzemelere karışmadan süzüle süzüle bardağın dibine doğru yol alır. güzel bir etki ve görüntü sağlar.

    (opsiyonel) lime ve talebe göre diğer meyve dilimlerine birer çentik atıp bardağın dudağına asın. istenirse üzerine bir miktar nar tanesi de atılabilir.

    son olarak evinizde aşk ile hazırladığınız mojito başlı başına oldukça lezzetlidir. süsleme olayını görsel etkiyi arttırmak için yapıyoruz. tada ve içim konforuna etki etmemeli.

    dikkat!!! bu tarif ile hazırlayacağınız mojitonun içimi oldukça yumuşaktır. ancak bir yandan da her bardakta yüksek miktarda alkol tüketirsiniz. ortalama bir alkol içicisi ikinci bardaktan sonra hafiften çakırkeyf olmaya başlar.

mesaj gönder