1. gnu/linux dağıtımıdır. windows'un aksine tamamen ücretsizdir. özgür yazılım olmasından kaynaklı tabi ki.

    önceleri ubuntu kullanmak isteyenler, istedikleri miktarda ubuntu kurulumu içeren cd/dvd sipariş edebiliyorlardı. fazladan gelenleri de çevresindekilere dağıtmak şartı vardı. hatta şart değil ricaydı.

    ubuntu kullanan önemli bir grup olsa da, o kadar da yaygın olduğunu söyleyemeyeceğim. bu önemli grubun varlığını, ubuntu türkçe sayfalarından biliyorum. mesela tamamen gönüllülerden oluşmuş ubuntu-tr.net adresine girerek neler yaptıklarını görebilirsiniz. bu sitenin altında forum, viki, çeviri tayfası vb. birçok şey var.

    hepsi gönüllülük esasında ilerliyor, mesela yaşadığım sorunları ubuntu forumlarına yazıyorum ve çok hızlı bir şekilde cevabı geliyor. bu cevabı verenler de benim gibi ubuntu kullanıcıları.

    yazılımdan çok anlayan birisi değilim ama bilgisayarımda hem windows 10 hem de ubuntu var. (15.10 sürümü) ubuntu'dan daha fazla memnunum. mesela antivirüs programlarıyla uğraşma derdi yok. sadece internet kullandığım için her şey daha hızlı. bir de bu kendiliğinden bilgisayara gelip yapışan saçma sapan arama motoru/reklam gösteren iğrenç şeyler yok. zamanında onları kaldırmak için ne kadar uğraştığımı hatırlıyorum.

    sonuç olarak ubuntu candır. bu konuda yardım isteyen herkese, elimden geldiğince yardımcı da olurum.

mesaj gönder