• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
sokaklarda dans - barbara ehrenreich
barbara ehrenreich (dancing in the streets) ?sokaklarda dans?ta, kolektif eğlencenin tarihini anlatıyor. konusunu, geniş bir zaman diliminde araştıran yazar, mağara duvarlarına resmedilen ilk festivallerden 1960?ların rock hareketine, futbol maçlarındaki kalabalıklardan sokakları dolduran dans kalabalıklarına kadar, haz, esrime ve vecd halinin geçmişten günümüze izini sürüyor. kitabına, esrimenin arkaik kökenini anlatmakla başlayan ehrenreich, isa ve dionysos arasındaki ilişkiyi, karnavalın doğuşunu, avrupa?daki melankoli salgınını, emperyalizmin esrimeyle savaşmasını, faşist gösterileri ve karnavallaşan spor müsabakalarını, renkli bir üslupla anlatıyor.

“barbara ehrenreich kolektif eğlencenin ve haz almanın görmezden gelerek hasıraltı ettiğimiz kökenlerini aydınlatırken aynı zamanda avrupa?nın dansa ve esrimeye karşı verdiği uzun mücadelenin tarih boyunca izini sürüyor. mağara duvarlarına resmedilen ilk festivallerden, 1960?ların rock isyanına, futbol maçlarındaki kalabalıklardan muhalif hareketlerde boy gösteren karnavalesk unsurlara kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan çalışmasında, dans etmenin yalnızca melankoli gibi kişisel rahatsızlıklarla değil, amerikalı kölelerin maruz kaldığı türden toplumsal rahatsızlıklarla da başa çıkmanın bir yolu olduğunu bizlere gösteriyor. oldukça açık, eğlenceli ve sürprizlerle dolu dilsel bir şenlik sergileyen sokaklarda dans gerçekten özgün bir çalışma.” (richard sennett) (arka kapak)
  1. richard sennett'in kitabı tanıttığı o kısa yazı sonrası alıp okuduğum eser. müziğin, dansın ve kolektif eğlencenin batı dünyasında geçirdiği evrim ve bunun sonuçları hakkında oldukça ilginç bir değerlendirmeye sahip okunası bir kitap.
    jan

mesaj gönder