1. obsesyonun ve kompulsiyonun ayırdına varmak önemli bir nokta.
    obsesyonlar; istemsiz olarak akla giren, durdurulamayan, günlük işlevselliği bozacak derecede güçlü tekrarlayıcı düşünce ve imgelerdir.
    kompulsiyonlar ise kaygı duyulan felaket düşüncelerini engellemek amacıyla yapma zorunluluğu hissedilen amacından bağımsız tekrarlayıcı törensel davranışlardır. kompulsiyonların eşlik etmediği durumlar neredeyse hiç yoktur. eğer bir hasta tedavi edilememişse nedeni büyük olasılıkla kompulsiyonun ortaya çıkartılmamış olmasıdır.
    okb tedavisi en zor psikolojik bozukluklardandır. bilişsel olarak tedaviye başlayamazsınız çünkü bu düşünceler kabul edilemezdir ve hasta düşünceleri incelemenize izin vermez. bu nedenle tedaviye kompulsiyonlari ortadan kaldırarak başlanır. burda sistematik duyarsızlaşma tekniği kullanılır. kompulsiyonların ortaya çıkmaması hastayı rahatlatır. bunu kontrol edebiliyorum düşüncesi işlevsel olur. bunları kontrol ettiği sürede de terapist ile olumsuz düşünceleri sorgulamaya başlaması hızlanabilir ancak çok uzun sürer, meşakkatlidir. bu nedenle okb tedavisi çoğu zaman yarıda bırakılır.

mesaj gönder