• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
ekmek elden su gölden - refik halid karay
‘“denizatı şuracıkta harem kurmuş. raca kesilmiştir, yoksam nebab olmuş, ağa han'ın halefliğine geçmiştir? körpe yeğenlerini bir bir dansa sokup kalçalarını ellemekten hiç arlanmaz. yanakbeyanak sürtünür, o karnaval balonu karı da oturup seyreder, ‘nedir bu kepazelik!' diye kızınasualde bulunmaz…' ‘hepsi görgüsüzlük, bilgisizlik, para şımarıklığı, bir yaşantıdan öbürüne çarçabuk, kural ve yöntemini öğrenmeden geçişin sonucu, allahbirdenbire bağışta bulunmuş işte! taş atıp da kolları mı yoruluyor? ekmek elden, su gölden! çalışan köylü, veren toprak, koruyan hükümet, kazanan da büyük toprak sahipleri! cahilcesine, kültürsüzcesine, ne yaptıklarının farkında olmadan yiyorlar.'türkçeyi en iyi kullanan yazarlarımızdan refik halid karay, kırsal kesimden şehre gelerek bilinçsiz bir savurganlıkla yaşayan, zengin duranbeyli ailesinin şehir hayatına olan yabancılığını, bu yabancılığı maddi imkânları sayesinde gizleme çabalarını ve ailenin güzel gelini ferhan'ın aile içinde yaşadığı uyumsuzluğu derin karakter tahlilleriyle sinema filmi tadında anlatıyor. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. acik konusmak gerekirse kitap okuma aliskanligimi hic bir zaman kazanamamis bir birey olarak yavastan kisa sayfali kitaplar ile bunu saglamaya calismaktayim. diyecegim o ki kitap kulturum yoktur, suslu yazilar pek yazamam.

    bunu belirttikten sonra da kitap hakkindaki dusuncelerime gecelim. refik halid karay tarafindan yazilmis bu kitapta oncelikle yazarin betimlemelerini cok begendim, ilk sayfalarda her zaman yaptigim gibi sıkılıp bir kenara atacaktim fakat sabredip okumaya devam ettim. yazar sonradan gorme insanlari cok guzel bir sekilde gostermis. gunlerini ordan oraya gezmekle, en iyi pastahanedeki pastayi yemekle, elalemi cekistirmekle geciren koyden indim sehire insanlarini etkili bir sekilde tasvir eden bir yazar var karsimizda.

    siradan ve romantik unsurlar icerdigini dusunup de sayfalari cevirdikce bir kenara atamadigim, kendini okutturan bir kitapmis megerse.

mesaj gönder