• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
yeni kapitalizmin kültürü - richard sennet
büyük fikirlerle özgül olaylar arasında yolunu hep ustalıkla çizen, her çalışmasında günümüz toplumlarının derinliklerine açılan yeni kapıların anahtarlarını bize sunan richard sennett, yale üniversitesi'nde gerçekleştirilen castle konferansları kapsamındaki sunumlarından oluşan bu kitabında da öz olarak emek sermaye ilişkilerinin aldığı yeni biçimler üzerinde yoğunlaşıyor. kitabın giriş'inde, "işyerindeki iktidar ve otorite ilişkisine geçmiştekinden daha fazla kafa yormam gerekti. geçmişe bakmak beni ileri bakmaya, hem zihinsel emekteki hem de kol emeğindeki zanaatçılık ruhunu yeniden keşfetmeye yöneltti" diyor sennett. içinde yine yerinde tespitlerin ve yaratıcı fikirlerin birbiriyle yarıştığı kitap üç ana bölümden oluşuyor. sırasıyla, kurumların geçirdiği değişim, beceri toplumunun yeteneğe bakışı ile insanların işe yaramaz hale gelmekten duyduğu korku arasındaki ilişki ve tüketim politikalarının siyasetle bağlantısı ele alınıyor bu bölümlerde. işyerlerinde yaşanan kurumsal değişimlerden doğrudan etkilenenler aslında ekonominin küçük bir dilimini teşkil etmekle birlikte, yaşanan değişimlerin kültürel etkisi çok daha derinlere işliyor. yeni kurumlar yeni beceri ve kabiliyetler gerektiriyor. ve bu yeni kurumlara uygun yeni kabiliyet formülünün hayata geçmesiyle, tüketim kültürü yeniden şekilleniyor. tüketim tavrı ise siyaseti, özellikle de ilerici siyaseti etkiliyor. sennett yeni kapitalizmin kültürü'ndeki temel tezini şöyle özetliyor: "yeni kapitalizmin havarileri... iş, yetenek, tüketim konularını kendi ele alış biçimlerinin, modern topluma daha fazla özgürlük, akıcı bir özgürlük kattığını iddia ediyor. bu insanlarla aramdaki çekişme onların 'yeni' yorumunun doğru olup olmadığı konusunda değil; kurumlar, beceriler ve tüketim kalıpları gerçekten değişti. benim iddiam, bu değişimlerin insanları özgürlüğe kavuşturmadığı." ancak hikâye burada bitmiyor elbette. bu kitap, keskin gözlem ve analizleriyle, okuru sarsan ve şaşırtan görüşleriyle ayrı bir sennett klasiği niteliği taşıyor.(arka kapak)
  1. insanı merkez alarak kapitalist ekonomik düzen sorgulaması yapan başka bir sennet kitabı. otorite ve karakter aşınması kitaplarında kapitalist iktidarların insanı nasıl yönlendirdiğini anlatan bir eser. şirketlerle ülkelerin nasıl benzer dinamiklerle yurttaşlarını ya da çalışanlarını yönetmeye çalıştığını ilginç bir dille anlatması oldukça dikkat çekicidir.

    bu kitap yazarın 2004 yılında yale üniversitesinde etik, siyaset ve ekonomi konularında verdiği konferansları içermesinden dolayı olsa gerek benim en rahat okuduğum sennet kitabıdır.
    jan

mesaj gönder