• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.16)
amelie - jean-pierre jeunet
paris'te garsonluk yaparak, kendine özgü bir dünyada yaşayan saf, çekingen ve masum bir kızdır amelie. annesinin beklenmedik ölümü, babasının soğuk tavırları ve yaşadığı travmalar sonucu, sevimli ve boş şeylerle uğraşarak kendisine eğlence yaratmaya çalışsa da aslında hayatı sıkıcı bulduğu için kendisini son derece yalnız hissetmektedir. bu kısır döngü amelie’nin evde bulduğu bir kutuyu ve onun aracılığıyla sahibini keşfetmesiyle birlikte bir anda bıçak gibi kesiliverir... amelie aşık olmuştur.
  1. genç kızlar belki çok genç kadınlar; filmi izledikten sonra amelie olmaya heveslenmişizdir hepimiz.. tatlı yaşam tatlı aşk hikayesi; carpe diem...
    gerçek hayat filmlerdeki gibi değil. bunu da sürekli yüzümüze vurmuştur hikayenin kötü karakteri olan "gerçek hayat"

    bugün murathan mungan 'ın paranın cinlerikitabında şöyle bir paragrafa denk geldim. ^:dipnot^ bu bana amelie olmaya çabaladığımız-heveslendiğimiz zamanları hatırlattı. ve şimdi yaşadığımız hayatı.

    "sinema duyarlıklarıyla hayatı idare etmeye çalışan binlerce kadından biri olduğumu, aslında çok sıradan, yalnızca bu olduğumu, çok ortalama bir kadın olduğumu yıllarca kabullenemeden, kendimi türlü sıfatlarla başka kızaklara çekmeye çalıştığımı anladım."

    *dipnot:bu alıntı aslında kırık oda kitabındaki makas öyküsündenmiş. paranın cinlerinde tekrar alıntı yapmış.

mesaj gönder