• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.93)
Yazar oğuz atay
tutunamayanlar - oğuz atay
'tutunamayanlar', türk edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. berna moran, oğuz atay'ın bu ilk romanını "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" olarak niteler. moran'a göre "oğuz atay'ın mizah gücü ve duyarlılığı ve kullandığı teknik incelikler, tutunamayanlar'ı büyük bir yeteneğin ürünü yapmış, eserdeki bu yetkinlik türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır." küçük burjuva dünyasını ve değerlerini zekice alaya alan atay, "saldırısı tutunanların anlamayacağı, rededeceği türden bir romanla yapar." (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. 1968de yazıldı.

    60'lı yıllar batı ülkelerinde kapitalist düzene siyasal ve sanatsal düzlemlerde bir başkaldırışın olduğu yıllardı. üniversitelerde görülen ayaklanmalar türkiye'ye de sıçradı.
    batı bu karışıklığı kısa sürede atlatacaktı fakat türkiye uzunca bir süre sürecek kargaşa ortamına girdi.

    joyce, kafka, proust, woolf gibi yazarların başını çektiği yepyeni bir dünyayı karşımıza çıkardı oğuz atay. modernizm denilen estetik yepyeni bir dünya.
    bu türk edebiyatı için şaşırtıcı denemelerle dolu (kurgu ve biçim olarak) avangard bir romandı. hem türk edebiyatının biçimci yeniliklere kapalı yapısı hem de dönemim karışıklığı oğuz atay'ın anlaşılmamazlıktan kaynaklanan bir yalnızlığın en büyük açıklamasıdır.
    belki de bu yüzden yazmıştır bu kelimeleri atay: "ben buradayım sevgili okurum, sen nerdesin?"
    kup

mesaj gönder