• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. orwell'in beni her sayfasında şaşırtan yapıtıdır.
    bir dönem myanmar'da polislik yapmış, daha sonra memuriyet ve bürokrasi işlerinin kirli koridorlarında dönen oyunları görmüş bir yazardır orwell. bu sebeple eserlerinin çoğu politik ve çarpıcı nitelikte olabilmişlerdir.

    "1984" eserinden daha önce kaleme aldığı hayvan çiftliğikitabında orwell, büyük ölçekte tüm despotizm ve sahte demokrasi görünümlü sistemleri, küçük ölçekte ise adeta günümüz türkiye'sini bütün hatlarıyla yansıtmış, o küçük kitabına bir devri sığdırarak beni derinden etkilemişti.
    "1984" te ise işin içine hazin bir "aşk" hikayesi girmekte, ve sizi girdap gibi içine çeken bu acı gerçekliğin romanı deyim yerindeyse bir tür aynaya dönüşmektedir. size farkında olmadığınız bu yönetim bataklığının iç yüzünü gösteren, bu varoluş savaşının ve uğrunda feda edilen tüm düşüncelerin aynası.

    ben önce "1984", sonra hayvan çiftliği kitabını okuduğum için benim kronolojim daha farklı işledi. aslında kendi açımdan iyi olmuştur çünkü ben fargo'nun önce dizini, sonra yıllar önce yapılan filmini izlemiş ve bilmeden böyle yaptığım için mutluluk duymuştum. yalnızca fargo için bunu önerebilirim. orwell için tavsiyem ise "1984" kitabının "hayvan çiftliği"nden sonra okunmasıdır.

mesaj gönder