• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
başucumda müzik - kürşat başar
eksik olan diğer kalbini evli bir adamda bulan küçük kız ve hayatı onsuz eksik yaşadığını anlayan beyefendi..hayatın aşk üzerine yorumu... söylemek istenen ama açılmayan dudaklara kilitlenen sözler ve eksik kalmış sözler... muhteşem bir hayat öyküsü. kitabın, başta menderes hükümetinin bir bakanı olan karakteri olmak üzere karakterlerinin ve ilişkilerin, gerçek hayattan etkilenerek çizildiği bizzat yazarı tarafından da doğrulanmıştır.

basucumda muzik

arka kapaktan: " eğer, hayatınızın herhangi bir an'ına gidip orada sonsuza dek kalacaksınız deseler yalnızca iki şeyden birini seçmek isterdim. biri, o çocukluğun bahçesindeki ağacın dalına asılı salıncakta sallanırken... öteki, bütün hayatım boyunca en çok sevdiğim adamla öpüştüğüm ilk gün... herkes aşık olmanın ortak dilini bulup yazmaya çalışıyordu.

ama aslında bu kadar basitti işte: birini öptüğünde salıncakta sallanır gibi hissediyorsan aşıksın.'

başucumda müzik, bizi 'gerçekleşen bir rüya'ya götürüyor. 50'li ve 60'lı yılların karmaşasında unutulup gitmiş gizli bir aşk öyküsünü anlatıyor. orada, sokaktan akordiyon sesinin geldiği bir bahar sabahında, unutulmaz cumartesilerde, unutulmuş şarkılarda eşsiz bir duyguyu, tutmak isterken avucumuzdan kayıp giden o rüyayı okuyacaksınız. hem de çok tanıdık bir yakın tarihin çarpıcı gerçeğinin içinde..
  1. bu kitabı seneler önce okumuştum. şimdi okusam nasıl bir etki verir bilemiyorum. o zamanlar televizyonda hala izlenecek bir şeyler olabileceğine inanıyor, zaman zaman "kürşat başar'la" programını izliyordum. tam olarak programın içeriğini de hatırlamıyorum ama kürşat başar'ın sakin mizacı ve entelektüel yönünden hoşlanıyordum. bunun üzerine kitabına da bir şans vermek istedim. kendisinin yazarlığı, edebi yönü tartışma konusu. ama bana kalırsa yalın ve okunabilir yazıyor. naif bir havası var kitaplarının.

    öncelikle hikaye bir kadının gözünden anlatılıyor. bir kadın olarak anlatımın gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. kadının iç dünyasıyla az çok empati kurabilmiş kürşat başar. kimilerine göre yüzeysel bulunmuş ve duygu derinliğinin yetersizliğinden söz ediyorlar. hikayenin etrafında dolandığı ilişkiler, romantizm, politik ve siyasi meseleler ve tarihimizden ufak da olsa esintiler dengeli olmuş. birçok insan kadın kitabı diye önyargıyla yaklaşıyor. sulu romantizmi günahı kadar sevmeyen benim için içeriği gayet yalındı, temiz temiz okudum. beni sıkmadı. yalnız çok fazla imla hatası vardı. hele ki yerli bir kitapta böyle hatalar görünce insan ayıplıyor ister istemez.

    ayrıca belirtmeliyim ki kitapta yer alan müzik seçimleri şahane! sayfaları çevirdikçe kafamın içinde akordeonlar çalıyordu. zaten müzikle, özellikle de jazzla içli dışlı bir insan olduğunu biliyorum başar'ın. sonraları bir de kitaba ait bir soundtrack albüm çıkmıştı zaten uydurmuyorsam.

mesaj gönder