1. gerçekten kutsal bilgi kaynağı olduğu zamanlar düşünülünce geçmişin hakkını vermek gerekir.
    sözlükten haberdar olan ya da olmayan çoğu insanın google'da bir filmi, kitabı, şarkıcıyı, yazarı, yeni çıkan telefonu, araba modelini, güncel bir olayı, kısacası aklınıza gelen neyi aratıyorsa google ilk sayfada aratılan konu hakkında ekşi sözlükte açılmış başlığı gösteriyordu. zamanla çoğu insanın aramalarını örneğin ''orhan pamuk ekşi'' diye yaptığını bizzat tecrübe ettim. işte bu aşamada sözlük gerçekten kutsal bilgi kaynağıydı. öyle ki: twitter'ın şimdilerde üstlendiği anlık sansürsüz haber misyonu olma görevini twiitter'ın bu kadar bilinmediği zamanlarda ekşi sözlük yerine getiriyordu. 2001 yılında başlayıp, 2010 yılından sonra zirve yapan sansür düşünüldüğünde sözlüğün sahip olduğu bu misyon çoğu zaman güneydoğu'daki bir insan hakkı ihlalini, reyhanlı'da patlayan bombanın arkasında neler olduğunu, danıştay saldırısının tetikçisinin bağlantılarını, hrant dink suikastinin faillerinin karmaşık ilişkilerini doğrudan ya da kaynak gösterilerek öğrenmenize yardımcı oluyordu. üstelik twiiter'da asılsız olduğu anlaşılana kadar bir haber fazlasıyla yayılmış oluyorken, ekşi'nin sahip olduğu etik değerler kendi oto kontrol mekanizmasıyla bu tür haberler yazan yazarların dışlanmasına imkan tanıyordu.

    sedat'ın sözlüğü kanzuk'a emanet etmesi erdoğan'ın ekonomiyi jöleliye emanet etmesi gibi bir şey oldu. son 3-4 yıldır sözlüğün yaşadığı dezenformasyon geçtiğimiz hafta tavan yaptı. problem değişen tema değildi, gezi'yle çok benzer yönleri olduğunu düşünüyorum. kanzuk; gezi'yi 3-5 ağacın kesilmesine bağlayan zihniyet gibi davranmakta ısrar ediyor.
    sözlük kurulduğundan bu yana bir konu hakkında yazılmış entryleri okurken;
    -ciddi ve doğruya yakın bilgiler bulabileceğiniz,
    -o konu hakkında tvden ya da başka yazılı bir kaynaktan bulamayacağınız ya da bulmanızın çok nadir olduğu
    -aynı konu hakkında entelektüel mizah anlayışı ile gülerken fazlasıyla düşünebileceğiniz,
    -yazma özgürlüğü çerçevesinde konuya zıt fikirlerin özgürce ifade edildiği
    çok güzide bir mecraydı.

    kendi adıma 14 yıllık sözlük geçmişimin can alıcı noktası sözlüğün sahip olduğu ''entelektüel mizah anlayışıydı'' öyle ki iki kez uçurulmuş ve şu an uçurulma aşamasında olmama rağmen sanırım ilk göz ağrı olduğu ve başka bir alternatif olmadığı için kürkçü dükkanına dönmek zorunda kalıyordum.

    bugün sözlükteki bu dezenformasyona ait bir entry okurken sessizvesakin nickli yazar sayesinde burayı buldum. aynı hazin sonu yaşamamanız ümidiyle merhaba.

    açıklama: 1 saattir bir entry girmeye çalışıyorum hızınız dışında her şey mükemmel görünüyor.

    edit: bu entry ekşiye uçurulmadan önce girdiğim son entryidi. 3. kez uçuruldum.

mesaj gönder