• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
Yazar albert camus
yabancı - albert camus
konusu çok basittir. öyküdeki her şey çok kısa bir zaman aralığında olup biter. cezayir’de, bir rastlantı sonucu, bir arap’ı öldüren orta sınıftan bir fransız, mersault, kendisini adım adım ölüme götüren süreci kayıtsız biçimde izler. diğer kişilerin adı anılsa da, roman kahramanının adını bile öğrenemeyiz (burada kafka etkisinden söz edilebilir). camus’nün yabancısının yabancılaşmasını kendi ağzından şöyle aktarabiliriz; ‘yani bu işin benim dışımda görülüyor gibi bir hali vardı. her şey, ben karıştırılmaksızın olup bitiyordu, kaderim bana sorulmadan tayin olunuyordu (...) iyi düşününce söylenecek bir şeyim olmadığını anlamaktaydım. kendi kendimi seyrediyormuş gibi bir hisse kapıldım.’ kitapta, meursault'un topluma, kendine, ölümü bile kabul edebilecek kadar hayata , kısacası tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dille anlatılır.
  1. varoluş konusunda öncü kitaplardan biri olarak bilinir. varoluşun özden önce geldiğinden bahsetmez belki ama annesi öldüğü için ağlamayan bunu normalleştirilmiş insan davranışlarından uzak tuttuğu için toplumca yargılanan, sırf bu yüzden bir özlük durumunda işlediği cinayet ile yargılanırken aslında toplumsal örgüye karşı durduğu için cezası kesilen bir adamın üzerinden anlatılmaktadır. cinayeti sıcak hava yüzünden işlediğini söylediğinde aslında birebir gerçekleri aktaran kahraman yargıçları bundan önce de gidip seyretmektedir.

    kitabın bazı insanlarca çok fazla büyütüldüğü söylenmekte. bunların hiçbiri doğru değil. camus'nun böyle okuduğundananlamayan insanlarca böyle yorumlanması bence önemsiz. özellikle bir piyasa üzerine yazılmış bir eser değildir. yani demek istediğim bazı insanlar bu zamanda yazılmış olsaydı bu kadar ilgi görür müydü diye yorumlamak aymazlıktır. böyle diyen arkadaşları best seller polisiye romanlarına yönlendirip alışveriş merkezlerinden ve süpermarketlerden kitap almaya devam etmelerini tavsiye ediyorum.

mesaj gönder