1. youreadste henüz başlığının açılmaması ilginç bulduğum İnternet aktivisti.

    çocukluğunu genius kid olarak yaşıyor. henüz 14 yaşında bu gün hepimizin bildiği rss'in geliştirici ekibinde yer alıyor. 15 yaşında basılan bilimsel makalesi, 13 yaşında aldığı ödüllerle zaten genç yaşta farklı birisi olacağını kanıtlıyor.

    dünyayı değiştirmek isteyen idealist bir insan. bilgisayar bilimine olan yatkınlığı, yazdığı bilimsel makaleleri bir yana bırakarak stanford'da sosyoloji okumaya başlıyor ve henüz birinci sınıftayken kendi isteğiyle okulu bırakıyor. sebebi ise okulun bir zaman kaybı olduğunu düşünmesi ve kendi başına daha hızlı öğrenebileceğini düşünmesi oluyor.

    2005 senesinde, şu an amerikanın en çok kullanılan ilk 10 sitesinden biri olan reddit'i kuruyor.

    2011 senesinde araştırma için mit'de bilimsel çalışmalar yürütürken mit üzerinden ulaşabildiği tüm bilimsel makaleleri kendi bilgisayarına indirip tüm dünyaya ücretsiz olarak yayınlıyor. yanına da gerilla açık erişim manifestosu'nu koyuyor * . manifestosunda bilginin bir takım para sahiplerinin alıp sattığı, sadece bir gurup insanın erişebildiği bir meta değil, tüm insanlığın ortak mirası olduğunu dile getiriyor ve bunun karşısında herkesin elinden geldiği kadar savaşmasını istiyor.

    2011 senesinden sonra, henüz 24 yaşındayken hakkında 13 farklı dava açılıyor. 35 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezası verilmesi beklenirken, 11 Ocak 2013'te kendini asarak yaşamına son veriyor.

    genç yaşında arkasında bu kadar dolu bir hayat bırakması, sadece bilimi insanlara ücretsiz sunmak için yaşadığı zorluklarla daha nesillerce adı dilden dile dolaşacak bir efsane aaron swartz.

    adına belgeseller çekildi ve planlanan belgeselleri de var ancak henüz ismi geniş halk kitlelerine ulaşamamış durumda. ne zaman ki bilim açık erişim olur o zaman hollywood vicdan mastrbasyonu için hayatı hakkında çok güzel bir filim çekecektir. o zamana kadar açık erişimin var olması için çabalayan tüm insanların simgesi olacaktır.

    genç yaşında büyük adamdı aaron swartz.

mesaj gönder