• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.43)
Yazar isaac asimov
vakıf serisi - isaac asimov
tüm galaksiye yayılmış olan bir imparatorluk bir gün psiko tarih adlı yeni bir bilim dalı ile gelecek yıllarda yıkılacağını ve ardından 10.000 sene boyunca insanlığın cehaletle dolu karanlık bir çağ yaşayacağını öğrenir. bunun üzerine galaksinin uzak bir diyarında bir gezegende bir vakıf kurarak tüm bilgileri kaydetmeye başlar. psiko tarih in kurucusu hari seldon tüm adımları ve gelişmeleri tahmin etmiştir.
kitapta belli bir kahraman olmaması ile beraber her çağda öne çıkan aktörler vardır. aslında imparatorluğun yıkılışı anlatılırken bir yandan da vakıfın hikayesi ile sanki insanlığın kuruluşu anlatılmaktadır. insanlığın bugüne kadar geçirmiş olduğu ekonomik, politik ve ticari aşamalar bir bir işlenmiştir.
hayal gücü açık ve insanı geniş bir bakış açısına sürükleyen bir seridir. bunun dışında olay örgüsü ile de insanı kendine bağlar.
  1. özellikle ilk kitabı (vakıf) sadece zekice kurgusuyla değil, kapitalizmin nasıl çalıştığı, bilginin nasıl sömürge aracı olduğu, neden bilim insanlarının değil siyasetçilerin ülkeyi yönetmesi gerektiği, bilim ve askeri yatırımlar arası denge gibi pek çok açıdan insanı derin derin düşündüren, eğlendirdiği kadar sana bir şeyler katan efsane ve son derece underrated kitap serisidir.

    underrated olmasının belkide en önemli sebebi seri boyunca kalıcı hiç bir karakterin var olmamasıdır. kitapların her bölümü belki 20 belki 30 sene sonrasını anlatır, sürekli yeni bir karakterle tanışırsınız. asimov aslında yüzlerce yıllık bir sürecin kırılma anlarını anlatır. betimlemeler ve karakterlerin duygu durumuna az değinilir. sürekli yeni karakterler ve yeni mekanlar tanıtmak kitabın akıcılığını zedelese de bu denli uzun bir süreç başka türlü anlatılamazdı diye düşünüyorum.

mesaj gönder