1. -gizemli, araştırmalı, dedektifli:
    the x-files: efsane (9. sezon hariç!). fbi ajanları mulder ve scully'nin uzaylılar, canavarlar ve komplo teorileri arasında gerçeğin peşinde koşmaları sırasında bilim kurgudan korkuya, komediden drama her türlü senaryo işlenmiştir.
    millennium: chris carter'ın 3 sezonluk kısa ömürlü ve içerik olarak karanlık dizisi. başrolde lance henriksen var. katillerle ilgili bir takım şeyler sezme ve görme yetisine sahip olan bir eski fbi ajanının millennium group denilen, iddiası dünyanın sonunu engellemek olan gizemli bir örgütle olan ilişkisini anlatır.
    true detective (sezon 1): dedektiflik kısmı biraz tırt kalsa da atmosfer ve hikaye işlenişi açısından güzel. iki dedektifin garip bir cinayet vakasını çözmeye çalışmasını anlatır.

    -bilim kurgu
    mr. robot: özellikle modern kapitalizm ve dijital çağ ile ilgilidir. bir hacker fsociety isimli gizli bir gruba dahil olur ve olaylar gelişir diyelim.
    black mirror: ingiliz komedyen charlie brooker'ın kontrolden çıkan/çıkacak olan teknolojiyle ilgili dizisi. her bölümde ayrı bir hikaye vardır ve işlenen konular o kadar karanlıktır ki korku dizisi sayılabilir.

    -komik
    seinfeld: efsane. başka bir şey demeye gerek yok (ilk sezon tam olarak bir sezon olmadığından ve pek komik olmadığından direkt 2. sezondan başlanılabilir).
    flight of the conchords: yeni zelandalı iki müzisyenin new york'ta hayatta kalma çabalarını anlatır. müzikleri bile komiktir.

    -aksiyonlu
    justified: raylan givens isimli bir us marshal, miami'den memleketi kentucky'ye transfer edilir ve kendini aile ve arkadaşlık ilişkilerini de içeren bir suç bataklığının ortasında bulur. ciddileştiği anlar olsa da genelde nispeten daha komik bir tona sahip, günümüzde geçen bir western gibidir.
    burn notice: casus michael westen bir gün aniden "yakılır" (kimliği ortaya çıktığı için ajansla ilişkisi kesilir) ve kendini miami'de sıkışmış olarak bulur. olayların neden bu noktaya geldiğini çözmeye çalışırken bir yandan da özel dedektiflik yapar.

    -savaşlı politikalı
    three kingdoms: çin edebiyatının 3 büyük eserinden birinin modern uyarlaması. tamamen tarihi gerçeklere dayalı olmasa da han imparatorluğu'nun çöküşünden sonra gelen iç savaş dönemini anlatır.
    akagi

mesaj gönder