• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
yahudi efendi - toksöz bayram karasu
"kendimi niye mi öldürmeye çalışıyordum? ölmek istiyordum, çünkü osmanlı padişahının küçük kardeşi olan babam şehzade vahiddedin'in müslüman eşlerinden biri, ona bir erkek evlat doğurmuştu. annemin tabiriyle bir jüdenfürst -bir israil prensi- oluşum, bana hiç teselli vermiyordu."
yahudi efendi bir osmanlı hikayesi...
osmanlı imparatorluğu'nun son dönemleri...vahideddin'in meşru oğlu ertuğrul'dan önce, yahudi asıllı cariyelerinin birinden bir oğlu olur. yahudi efendi, çökmekte olan imparatorluğu, cumhuriyet'in filizlendiği ilk yılları, dünyanın savaşlarla biçimlenen çehresini ve doğumundan itibaren huzurun peşinde koşan bir ruhun arayışlarım başarıyla anlatan, sarsıcı bir roman.
"çok güzel ve sürükleyici bir kitap. okumaya başladıktan sonra elimden bırakamadım. osmanlı kültürü ve tarihini bilmeyen okurlar bile, adam'ın olağanüstü öyküsü karşısında büyülenecekler."
(kitap bilgisi idefix'ten alınıştır.)
  1. osmanlı'nın çöküş döneminde vahdettin'in gayrimeşru çocuğu olarak dünyaya gelen adam'ın hayatı konu eden roman. sarayın onu kabul etmemesiyle başlayan problemli yaşamı, dini ikilimleri ve sorgulamalarıyla birlikte dönemin politik gelişmelerine de değinilmiştir. hikayenin gerçeğe dayanıp dayanmadığı yazar tarafından açıklanmamakla beraber, çoğu araştırmacı tarafından gerçekliğine inanılan bir konu işlenmiştir.
    ülkemizde fazla ilgi görmemesine rağmen; işlediği konu, anlatımı ve psikolojik kurgusuyla da okunmasını tavsiye ettiğim romanlardandır.

mesaj gönder