• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
sevmek zamanı - metin erksan
halil (müşfik kenter), adada ustası mustafa'yla (fadıl garan) birlikte boyacılık yapmaktadır. bir gün boyamaya girdiği boş köşklerden birinin üst katında, duvarda asılı bir kadın resmi görür ve resme aşık olur. bir yıl boyunca her gün köşke girer ve resmi seyreder. ancak, bir gün, köşkün sahibinin kızı olan resimdeki meral (sema özcan), iki arkadaşıyla köşke gelir ve halil'i resmini seyrederken görür.
meral, halil'in kendisine aşık olduğuna inanarak bu aşka karşılık verir. oysa halil, meral'e değil, onun resmine aşıktır.
  1. bir miktar spoiler.

    “sevmek zamanı”nda da halil 1 yıl boyunca her gün meral’in resminin karşısına geçer ve resmini izler, düşünür, karşısında bir insan varmışçasına onunla sigarası eşliğinde dertleşir. aslında sürreal bir sevda hikayesidir “sevmek zamanı”. bunun sebebi yalnızca halil’in bir surete aşık olması değil, filme sürreal bir hava katan döneminin ilerisinde uzun ve derin çekimlerdir.

    halil'in "ben sana değil resmine aşığım. resmin sen değilsin ki, resmin benim dünyama ait birşey." sözleri hayatımızda yer verdiğimiz herşeyin hakikati ve görüntüsü üzerine bizi düşündürür ve sorgulatır. bizim peşine düştüğümüz hakikat midir, yoksa sadece onun bir yanılsamasından ibaret olan görüntüsü müdür?

    "bir şeyin hakikatinin en büyük düşmanı, onun görüntüsüdür." der bir zat. görüntüye aldandıkça, hakikatten uzaklaşırız ve hakikatle karşılaşmak istemeyiz. çünkü biliriz ki, hiçbir zaman hakikat ile görüntü aynı olmaz. "sevmek zamanı" da hakikatiyle karşılaşıp hayal kırıklığına uğramak istemeyenlerin görüntüyle avunarak, hakikatten kaçmasını anlatır bir nevi.

mesaj gönder