1. youreads'e ilk üye olduğumda site yönetiminin birkaç kişiden oluştuğunu görünce hemen aklıma site giderleri geldi. alan adı ücretleri çok cüzi olsa da hosting masrafları muhtemelen öğrenci ve çalışanların bir süre sonra belini bükebilir cinstendir diye düşünmüştüm. bu yüzden youreads üyelerinden tavsiyeler başlığına bağış sistemi kurun demiştim ve birkaç ay sonra bağış sistemi de devreye girdi. bunu yapmamın birkaç sebebi vardı.

    1. bağış sistemi sayesinde zaten vaktini yeterince harcayan sözlük yönetimini en azından bütçe konusunda rahatlatmak.
    2. bağış yapan üyelerin burayı sahiplenmesi ve kendi eserleri gibi görmeleri.
    3. bağış ile başlayacak olası bir sosyal sorumluluk projesinin, bir nevi dernekleşmenin mümkün olması.
    4. yazarlara, okuyuculara bağış kültürünün nasıl yapıldığını göstermek, buna örnek bir site ve bu sitenin bir parçası olmak.

    benim aklımdan geçenler kabaca bunlardı ve sanıyorum daha fazla faydası olacaktır. ileride tam gün mesai yapacak yönetim elemanlarının maaşlarının da bağışlar vasıtasıyla ödenmesi bile bence çok yerinde ve hatta gerekli olacaktır. bu sistemin yürümeyeceğini düşünenlerin wikipedia gibi dev bilgi/kültür ağının, greenpeace, wff gibi örgütlerin de bağış ile ayakta kaldıklarını görmeleri gerekiyor.

    örgütlenme, dayanışma kültürümüz çok zayıf maalesef fakat bir yerden bu işe başlamalıyız. her ay bağış yapan üyelerin isimlerine bakıyorum ve genelde sözlük yönetimi yer alıyor o listede. üyeler, yazarlar olarak o listede yöneticilerin isimlerini yazdırmamamız gerekiyor bana kalırsa. kendileri yeterince çalışıyor yukarıda bahsettiğim gibi. yeni yazarların çoğu burada olmaktan mutlular gibi görünüyor. yazdıkları çok değerli ve siteye katkıları tartışmasız bir gerçek ama burası reklam almayan ve gönüllülük esasıyla kurulan ve çalışan bir yer. buraya sağladığımız katkı kadar buradan aldığımız faydayı da göz önüne alıp ekonomik olarak da katkı sağlamalıyız.

mesaj gönder