• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.18)
çavdar tarlasında çocuklar - j.d. salinger
"modern zamanların başyapıtı" olarak değerlendirilen bu eser, "ahlâk dışı" ve "açık saçık" bulunduğundan abd'nin birçok tutucu bölgesinde uzun süre yasaklı kaldı. hâlâ bazı amerikan kütüphanelerinde yasaklı kalmasına rağmen, kitabın yasaklanması günümüzde ilginç bir hal almıştır: abd'de lise düzeyinde en çok yasaklanan kitap olmasına rağmen aynı zamanda en çok okutulan kitaptır.
kitap, anti-kahraman holden caulfield'ın okuldan atılmasıyla başlayan süreci holden'ın kendi ağzından anlatır. stylist.co.uk sitesi tarafından "en iyi ve en ironik 100 giriş cümlesi" listesinde romanın giriş cümlesi birinci sırada yer alırken "en iyi 101 kapanış cümlesi" listesinde on beşinci sırada yer aldı."
  1. basitliği öven, henry david thoreau'nin bir nevi ergen formunu caulfield başkarakteri olarak karşımıza çıkaran 1951'de yazmış bir salinger romanı. 1980'lerde abd'de kimi eyaletlerde yasaklanmıştır. yasaklanma sebebi cinsellik, fuhuş ve alkolle ilgili referanslardır. caulfield özetle çevresindekilerin makam, mevki, unvan, para, sahip olunan şeyler vb gibi şeylerle böbürlenmesine isyan bayrağını çeken bir ergendir. onun anarşizmi ana baba'ya atar yapmanın ötesine geçmiş, 2016'da bile bizim yüzümüze kadar tokat olarak gelmiştir. internet, televizyon ve tüketimin aptallaştırdığı yeni neslin önüne konulup "okumadan bu masadan kalkmak yok" denilmesi gereken romandır.

mesaj gönder