1. öncelikle (bkz: ygs'ye gireceklere tavsiyeler)

    1) çok kitap okursanız paragrafı iyi yaparsınız diye kesin bir kanı yoktur arkadaşlar. paragraf çözmemizi etkileyen her şey %100 kabul edilirse kitap okumak bunun sadece %5'idir.

    2) en önemli kural sol elinizi kullanıyorsanız sağa, sağ elinizi kullanıyorsanız sola yatıp okuyun. bu kanıtlanmış bir şeydir. sol beyin sağ beyin işleri falan var bunun içinde. kısacası paragraf çözerken aklınız hayal dünyasına gitmez dikkatinizi paragrafa verirsiniz.

    3) yavaş okursam daha iyi anlarım diye bir kanı yoktur. aksine ne kadar hızlı okursanız o kadar iyi anlarsınız. bu da kanıtlanmış bir yargıdır. daha hızlı okuyunca beyine daha çok sinyal göndermiş oluyoruz ve dolayısıyla bu da bizim okuma esnasında farklı şeylerin aklımıza gelmesini engelleyecektir.

    4) önce soru kökü okunur.(bunu herkesten duymuşuzdur.) fakat bunun devamı var. o da şudur ki bazı soruların hep soru kökü hem cevapları önce okunur. o soruları hemen belirteyim size: aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi ağır basmaktadır? bu parçada karşı çıkılan aşağıdakilerden hangisidir? gibi sorularda önceliklerimiz arasında şıkları okumak da olmalıdır. şıkları okurken anahtar kelimeleri yuvarlak içine almalıyız. örneğin aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? dedi. bizde şıkları okuyoruz. a)felsefenin uğraşılması gereken bir iş olduğuna b) felsefenin zor olduğuna …… hemen oradaki uğraşılması ve zor kelimelerini çizdik ve bundan sonra paragrafı okuduk, soru kaçmayacaktır.

    5) kendi fikirlerinizi paragrafı okurken bir kenara koyun ve o paragrafı hazırlayan yazan adam olmaya çalışın. biraz gerizekalı yani.

    6) kesinlikle anlamadan geçiştirme yapmayın. özellikle şu oluyor: okuyorsunuz ve okurken farklı bir şey düşündünüz okuduğunuz her şey havada kaldı yani okudunuz ama hiçbir şey anlamadınız. sakın cevaplandırmaya çalışmayınız. tekrar okuyun. mesela tm olan arkadaşların çoğu fen çözmeyecek. bunlar örneğin fen çözmeyecek olanların +40 dakikası vardır. yani türkçe için 60 dakika ayırabilirler.

    7) paragrafı okurken dudak kıpırdatmayın ve altını çizmeyin fakat çok çok önemli bir yer varsa altını kesinlikle çizin. paragrafın sonuna geldiğimizde başındaki anlatılanı unutmamak adına kendinize bir kodlama sistemi oluşturun.

    8) olumsuzluklara dikkat edin bazen altını çizmeyebiliyorlar veya satır sonuna denk getirip kısa çizgiyle ayırdıklarında dikkat edilmiyor bazen.

    9) paragraf çalışmak için sakın piyasadaki paragraf kitaplarını işte ne bileyim türkçe soru bankalarını almanıza gerek yok. hemen internetten açıyorsunuz ösym çıkmış soruları ve çözmeye başlıyorsunuz. biliyorsunuz ki ösymnin paragraf soruları bazı testlerden geçiyor. yani deneniyor. diğer türlü x kaynağın y hocasının paragraftaki görüşüyle benimki tutmayabilir. ösym bunu test ediyor. gerçi son günler artık bugünleri de çıkmış soruları çözerek geçirin.

    10) sakın heyecanlanmayın sonuçta herkesin izleyeceği bir porno filmi çekmiyorsunuz. alt üstü bir sınav ve kağıt parçası. bütün yıl çalıştıklarım ya boka sararsa diye de düşünmeyin aklınızdan bile geçmesin
    son olarak türkçe yapamıyorum diyen sayısallara da şunu söyleyeyim: insanın kendi dilini öğrenmesi kadar kolay bir şey yoktur. sakın kaçmayın. zaten bunlar illaki karşınıza çıkacak

    11) unutmayın, paragraf ne kadar uzunsa o kadar kolaydır. kısa metinlerde koca bir anlam sıkıştırılarak anlatılır bu nedenle anlamak biraz daha zordur fakat uzun metinlerde yazarımız kıçını yayarak anlatır ve ilkokul öğrencisi bile okuduğunu anlayabilir.
    mert

mesaj gönder