1. çok güçlü bir duygu olmasının temelinde tamamen evrimsel bir süreç yatar. her canlı türünün amacı, genlerini bir sonraki nesle aktarmaktır. ancak bu aktarma işi zahmetlidir (cinsel ilişkinin efor gerektirmesi, doğum sürecinin zor ve sancılı olması vb.). doğa bu sebepten aşkı icat etmiştir. yani aslında daha sonradan yaşayacağınız acı ve zorluklara karşı doğanın size ilişkinin başında verdiği bir rüşvettir.
    vücudumuzdaki her duygu gibi aşk da kimyasal bir reaksiyondur. ve 7 aşamadan oluşur.

    1. feromon denilen bir salgının kokusu bizi farkına varmadan karşı cinse ilgi duyup duymayacağımız açısından harekete geçirir.

    2. kokusu hoşunuza giden kişinin görüntüsü büyük oranda aşık olup olmayacağınızı belirler. kaslı bir erkeği beğenen kızlar, aslında iyi görüntüsünden ziyade bu erkeğin gelecekte kendisini ve çocuklarını iyi koruyacağına dair bir bilinçaltı dürtüsüyle uyarılırlar.

    3. düşünme ve hatırlama sürecini kapsar. davranışlar hatırlanır ve mantıksal süreçten geçer. yalnız bu süreçte çoğu zaman bilinçaltında yapılır. bir bayan,kaslı fakat sürekli tembellik yapan bir erkeği eleyebilir. bu süreç herkes için farklı işleyebilir.

    4. erkekler açısından geniş kalçalı ve iri göğüslü bayanlar genellikle tercih sebebidir. bu görüntü bilinçaltında kadının daha iyi ve başarılı bir doğum yapma ihtimalinin yüksek olduğu işaretini verir.

    5. bu adım çok önemli: uygun adayı bulduğunuzda stres seviyeniz artar. nörotransmiterler (sinir taşıyıcılar) bu adayla iyi bir bağlantı kurmanız için beyninizi uyarır. seksüel dürtüler gibi güçlü duygularımızı geçirmekten sorumlu olan kimyasal madde dopamindir. romantik aşk sadece bir duygu değil, beğendiğiniz kişiye bağlanmanızı sağlayan motive edici bir süreçtir aynı zamanda. bu süreçte seratonin değeriniz düşer. eğer seratonin değeriniz düşmezse obsesif bozukluklar ve bağımlılıklar gibi sorunlar olmasına neden olur. kara sevda denilen olay da aslında bu değeri düşmeyen insanlarda görünen takıntı halidir.

    6. eğer bir erkek bir kadından bebek sahibi olmayı düşünüyor veya istemiyorsa oksitosin ve testesteron oranları artar veya azalır. bu süreç aslında vücudunuzun, genlerini aktarmak için doğru kişiyi seçip seçmediğinizden emin olunması sürecidir. kadın için de aynı şey söz konusudur. bu iki hormon aynı zamanda aşkın solmasına ya da yok olmasına da neden olur. nihayetinde cinsel ilişkide bulunduysanız ve genlerinizi aktarma göreviniz bittiyse bu hormonların etkisi azalır veya biter. evliliğin aşkı öldürmesinin temelinde yatan sebep de budur zaten. diğer sosyal ve psikolojik nedenler işin bahanesidir. erkekler için amaç mümkün oldukça çok kişiye genlerini aktarmaktır. bu da aldatmalara sebep olur. kadın için ise erkeğin artık kendisini ve bebeğini koruyamayacak hale gelmesi aldatma nedeni haline gelebilir.

    7. son basamakta ise aile aşkı meydana gelir. eğer çocuk sahibi de olunmuşsa bireyler aile çatısı altında bir araya gelip olgunlaşmış bir aşk yaşamaya başlarlar. bu aşk, gençliğin aktif hormonlarının etkisinin azaldığı bir aşk türüdür.

    en nihayetinde dünyaya geliş amacınıza uydurulmuş güçlü bir bahanedir aşk. her ne şekilde yada amaçla olursa olsun, yaşamaya değer bir duygudur.

mesaj gönder