• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.16)
aylak adam - yusuf atılgan
her şeye "karşı" duran, "karşı" çıkan, "karşı" olan bir adam... aylak adam... bir adı bile yok. "c." diyor yusuf atılgan kısaca.insan her şeye bunca "karşı"yken kendine de "karşı" olmadan nasıl sürdürülebiler bir "karşı" yaşamı?c., sıradanlığa, tekdüzeliğe, alışılmışın kolaycılığına hiç mi hiç katlanamıyor. hem farklıyı, hem doğru olanı arıyor. çabasının boşuna olduğunun da farkında üstelik.zor bir karakter, zor bir yaşam, yalın bir roman.
  1. kitap bir çok anlatıcı tarafından anlatıldığı için başlarda biraz zorlayabilir. biraz ilerledikçe betimlemeleri ve c.'nin psikolojik tahlilleri sayesinde oturduğunuz yerden kalkmadan kitabı bitiriyorsunuz.
    !---- spoiler ----!

    benim nacizane fikrim baş karakter b.'nin otobüsünü kaçırmasaydı yine mutlu olup aylaklıktan kurtulamazdı. b.'nin de bir ismi olur ve güler'den veya ayşe'den farkı olmazdı. çünkü o kadını bulduğunda hemen kanlarının ısınacağını ve birbirlerini tanıyacaklarını iddia etmesine rağmen; b. ile sokakta çarpışmasından, köşe başında güler ile beraber görmesinden hatta tatilde tokalaşmasından o elektriği alamadıysa hiç öyle bahsettiği gibi karşılaştıkları zaman saatin durduğu ve ikisinin de eridiği bir ilişki var olmayacaktı. aylak adam'ın mutlu bir ilişki yaşamasının tek yolu çocukluk yıllarında teyzesine karşı yaşadığı odipus kompleksinden ve babasını onda oluşturtuğu tramvalardan kurtulmaktır.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder