• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.67)
itiraflarım - lev nikolayeviç tolstoy
kötüyü değil, kütülüğü yok etmeli. iyi insanlar ancak böyle çoğalır. tutuşturan elle değil, kıvılcımla mücadele etmeli. iyilik istiyorsak eğer dünyada, ateşi kıvılcımken söndürmeli.
(tanıtım bülteninden)
  1. türkçe okunması uygun olmayan kitaptır. 12 yayınevinden görücüye çıkmış bir eser; fakat gelin görün ki çoğunun çevirmeni belli değil, belli olanlarınsa hangi dilden çevrildiği meçhuldür. 2 liraya sıfır kitap olabilir mi, hem de çeviri? telif müddeti geçmiş eser diyen olursa peşi sıra sorulacak sorular bellidir. bunun çevirmeni ne yer, editörü ne içer; en önemlisi bu ödemeleri yaptıktan sonra 2 liralık kitabın satışıyla yayınevi nasıl döner? türkiye'de 8-9 liradan aşağıda fiyatı olan kitaplara itibar edilmemesi -bu da kitabın sayfa sayısının 120, hatta 100'ü geçmediği durumlar için geçerli- gerektiği kanaatindeyim, ben naçizane öyle yapıyorum.
    aslına bakılacak olursa bu, türkiye'nin en temel problemini teşkil eden meseledir. efendim, birileri çıkıp televizyonlara bas bas bağırıyor, ''halkımız okumuyoor'' diye; veryansın ediyor sözde. öteki bir entelektüel çıkıyor, ''memleketimizin aydınının hali içler acısı!''. iyi güzel de görmüyor musun kitap diye basılan paçavraları. eeeyy, halkı veya kendi zümrenden insanları karalayarak ışıkları üstüne çekmeye çalışan münevver, sen bu ülkenin matbuatına ne tür bir katkı yaptın da öteki üzerinden bir eleştiri dili inşa ediyorsun? bence bu konularda tek eleştiri hakkı da kendine rehber bulamayan -derdi bu olacak tabii ki- öğrencilere düşer.

mesaj gönder