1. başından sonuna kadar zevk olan ve sigaradan tiksinmenize sebep olan alettir. ben dalmak ve yüzmeyi pipoyu sigarayla kıyaslerken kullanıyorum genellikle.

    alırken de kullanırken de dikkat etmeniz gereken çok incelik vardır. denemek için dahi olsa adi bir markadan çok ucuz pipo alınmamalıdır mesela. başlangıç setini 15 tl'ye alan birini gördüm -ve kaçınılmaz memnuniyetsizliğini- ondan söylüyorum. 100 tl lik pipolar fazla olabilir ama en azından şahin kırmızı yıldız alarak başlamanızı tavsiye ederim. (60 tl) birkaç aleti, tütünü vs başlangıç 75 tl'ye gelir. aldığınız piponun iç kısmının cinsine göre -çoğunlukla standarttır, bazı farklı modeller var sadece- içmeden önce tütün konan hazneye çok az bal sürülür. mercimek kadar falan, o kadar az yani. bundaki amaç iç kısmının hızlı koyulaşmasını sağlamak. farklı yorumlarda bulunanlar varsa bilemem tabii. bu işlem de halledildikten sonra pipo içime hazır hale getirilir. ilk birkaç içim yarım, hatta biraz daha az tütün koyarak yapılmalıdır. abartılı rakamları tavsiye edenler de var (20 gibi) ben pek gerekli ve makul görmüyorum.

    iyi bir pipo içmek için öncelikle iyi doldurmak gerekir. doldurmak da çeşitli şekillerde yapılabilir. ingiliz stili vs diye şeyler de duydum ama benim yaptığım ve memnun kaldığım şekil şöyle: piponun içine önce azar azar ve çok bastırmadan tütünü dolduruyoruz. tütün gevşek olmalı. sonra pipo çakmağı veya kibrit ile ateş piponun üstünde daireler çizilerek yakılır. üç saniye falan yeterli olacaktır. sonra pipo kaşığımızın düz ucuyla pipodan çekilerek bastırılmaya başlanır. gene çok bastırılmaz, rahat çekim önemlidir. biraz bastırdıktan sonra tekrar yakarız. gene ateş gezdirilir ve gene uzun süre yakılmaz. bunun ardından pipo kaşığı ile bu sefer tütünün kenarlarından bastırılır. tütünün ortasında küçük bir tepecik oluşturulur. eğer kenarlar hala yanmamışsa ateş bir kere daha gezdirilir ve pipomuz artık yanmıştır. bu işlemlerden sonra genelde tütün piponun yarısına kadar iner, normaldir. daha fazla doldurmak isteyen arkadaşlara ilk başta daha fazla ve bastırarak tütün koymalarını tavsiye edebilirim. bu işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra piponun ağzını kapatarak köz oluşturma işlemine çok ender ihtiyaç duyuyorum, özenmediğim zamanlarda oluyor sadece bu da.

    içimi de şu şekilde oluyor: pipo sigara gibi içe çekilerek içilmez. nikotin dil vasıtasıyla vücuda aktarılır, pipoyu tabiri caizse dil içer, ciğer değil. pipomuz güzel yanmışsa azar azar çekerken bile yeterince duman çıkacaktır. sigara gibi çok duman çıkmaz, ilk yakarken çıkar sadece fazla duman. içerken köklersek pipomuz çabuk ısınır, nem artar ve içim kalitesi düşer. piponun ısısı asla eli yakmamalı. bunun için 3-4 saniyede bir içmeliyiz. 5-6 çekimde bir de piponun içine hafifçe veya normal içim sırasında duman pipoya doğru üflenirse pipo uzun süre sönmez. üst üste çok çekersek bu sefer de nefessiz kalıp pipoyu soluruz, ciğerde adeta patlama yaşanır ve rahatsız eder. bu yüzden nefesinimizi de düzenli almayı ihmal etmiyoruz. bunlar çok teknik ve zahmetli görünebilir ama araba kullanmak gibi zamanla otomatik olan şeyler haline dönüyor; gözünüzü korkutmayın boşuna.

    pipoda oluşan nemin önlenmesi için çeşitli türlerde filtreler kullanılır. profesyonel kullanıcılar filtresiz pipoları tercih ederler, çünkü filtre az çok aromayı kaçırır. filtrenin amacı nemi dengelemektir, izmarit görevi görmez sanıldığının aksine. izmaritinin işlevi de tartışılır tabii. hafif hafif çekilip duman dil ile dışarı atılır.

    pipo aynı gün içinde tekrar kullanılmamalıdır. mümkünse birkaç gün dinlendirilmelidir. bu yüzden pipo severlerin yüzlerce pipoları olabilir. bunun amacı içim sırasında oluşan nemin piponun her tarafına işlemesidir. dediğim gibi nem içim kalitesini bozar, içerken garip sesler çıkmasına, ağzınıza durmadan bir şeylerin (sıvı) (katran) girmesine ve içimin acılaşmasına neden olur. piponun içimini uzun süreye yayılmalı ve sık çekilmemelidir.

    çeşitli türlerde pipolar vardır. ağacı genellikle standart olup olup briardır. (gülkökü denir türkçede bu ağaca ama gülle falan alakası yoktur) pipo çeşitlerine çok hakim olmasan da normal pipoları ve churchwarden pipoları bilirim. okuma piposu olarak da bilinir churchwardenlar. sap uzun olduğundan daha soğuk bir içim sağlar. kötü bir tane haricinde pek denemediğim için türler hakkında çok yorum yapamayacağım. lületaşı pipolar da var, kuru içimi olduğu söyleniyor, keza bunu da denemedim henüz.

    piponun temizliği için çeşitli aletler var. bunların ilki ise temizleme çubuğu. silah namlusu temizlemede kullanılan dalgaya benzer. içimden sonra tütünün boşaltılması için piponun soğumasını beklemek salık verilir genellikle, lüzumu var mı bilmiyorum gerçekten. pipo soğuduktan sonra kaşıkla kül boşaltılıp içi çubukla temizlenir. çeşitli bakım spreyleri, parlatma kremleri, zımparalar da kullanılır ama henüz bunları denemedim. suya bazı maddeler konarak bekletildiğini de duydum bir keresinde.

    pipo içicisinin en az 3-5 tane piposu olursa fena olmaz. forumlarda falan en az 7 tane olması gerektiği yazılır genellikle (her gün için bir tane, günde kaç tane içilirse o sayı 7 ile çarpılır vs deyip 35 rakamına ulaşırsınız ki oha demek normaldir) ama başlamak için fazla gerçekten bu rakam çünkü kaliteli pipolarla başlamak isterseniz (7 tanesi için) 1000 liranızı vermek zorunda kalırsınız ilk gün. sevildiğinde zaten sayısı tahmin edilemeyecek kadar artıyor. her pipo (aynı marka ve modeller dahi) birbirinden farklı lezzetler verir. bunun sebebi de ağacın yapısından, her seferinde aynı şekilde dolduramamızdan ve pipoyu yakma şeklimizden kaynaklanır. tabii ki çoğunlukla ağaçtan. çok kaliteli bir pipo aldığınız takdirde dahi kötü bir pipo almış olabilirsiniz, aksi de geçerli elbette. piponun iyi veya kötü olduğunu hiç kimse o pipoyu makul bir süre içmediği sürece söyleyemez. dunhill gibi markalarda iyi çıkma oranı yüksektir. (çok pahalı bir markadır gerçekten, otomobil değerinde pipoları var bu markanın)

    savinelli, vauen, peterson, şahin ve pipa croci markalarını denedim ve peterson hariç hepsini de tavsiye ederim. şahin diğerleri kadar iyi değil (en azından denediklerim) ve özellikle savinelli markasını tavsiye ederim, gerçekten çok güzel bir markadır ve çok pahalı değildir. (150-250 tl civarlarındadır, daha pahalı ürünleri elbette vardır, daha ucuzları da) italyanlar bu işi biliyorlar gerçekten, o markalara yönelmek en iyisi. şahin piponun sahibiyle konuşursanız farklı şeyler söyleyecektir doğal olarak ama ben italyanlar diyorum.

    pipoyu sigaradan tiksinen, zevk için içip ve/fakat bunun bir zevk olmadığının farkında olan herkese tavsiye ederim. birkaç hafta içinde sigaradan tamamen kurtuluyor ve tütünü artık sadece zevk için bir ayin gibi içiyorsunuz. içimi 1 saati rahatlıkla bulabildiğinden sigaraya istek kalmıyor ve zamanla gün içindeki içim sayısı da azalıyor. 5-6 pipo işinizi rahatlıkla görebilir hale geliyor. çevrenizdeki insanların ve sizin pipoya alışmanız da bu kadar sürede gerçekleşiyor. maliyet olarak sürekli pipo satın almadığınız sürece sigaradan daha aza patlıyor. aylık 50 tl yi ancak buluyor bana maliyeti. kesemize de yarayan bir alet. yanma sırasında sigara kadar zehirli madde ortaya çıkmadığını da okumuştum bir yerlerden. sigaradaki kağıtla ancak bir ilişki kurabildim ama ciddi bir araştırma sonucu değildi okuduğum şeyler.

    nereden alacaksanız sorusuna tabii ki pipo market yanıtını veriyorum.

mesaj gönder