• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.79)
Yazar trevanian
şibumi - trevanian
rus bir anne, alman bir babanın çocuğu olan nicholai hel kağıtla bile adam öldürme yeteneğine sahip, son derece komplike ve inanılmaz derecede güçlü bir insandır. japonyada bir bilgeden go oyunu öğrenir. bir çok dili kendi anadili gibi bilir. hisleri o kadar kuvvetlidir ki fotoğrafı bile çekilemez.
bir çok düşmanı olan hel en sonunda emekli olur ve şatosuna çekilir. zamanını mağaracılıkla ve bahçesinde geçirirken istemeden de olsa bir dostuna borçlu olduğu için bir olaya karışır. bu olay onun hayatını derinden etkiler. kontrolünü kaybeder. artık hiçbir şey eskisi gibi olamayacaktır.
  1. "şibumi; sıradan, olağan, görünümlerin altında yatan gizli üstünlükleri anlatır. o kadar doğru bir söz ki, cesaretle söylenmesine gerek yok. o kadar dokunaklı bir olay ki, sahici olmasına gerek yok. şibumi demek, bilgiden çok anlayış demek. kendini kanıtlama gereği duymayan bir alçak gönüllülük demek."

    !---- hafif spoiler olabilir ----!

    kitabı okuma listeme koyarken bir çok yorumda mağara bölümünün uzunluğundan hatta daha ileri giderek gereksizliğinden bahsedilmişti. kitabı epey sonra okuyabildim ve okurken, bu yorumlar çıkmış aklımdan, bittiğinde hatırladım. "o uzun, gereksiz dedikleri bölüm neresiydi ki ben niye fark etmedim" diye düşünürken buldum kendimi. o kadar güzel, derin bir eserdir ki görece sıkıcı mağara bölümünün bile nasıl geçtiğini anlayamazsınız.

    !---- hafif spoiler olabilir ----!
    ru

mesaj gönder