1. adının dünya kadınlar günü ya da emekçi kadınlar günü olması aslında o kadar önemli değil.
    ortaya çıkış itibari ile bakarsanız elbette emekçi kadınlar günü olması gerekli. ortaya çıkışına ilham veren olay bir işçi hareketi, olaytın gerçekleştiği günü bir mücadele günü haline getirende bir işçi örgütü olan enternasyonel.
    sol hareketin genellikle "emekçi" vurgusu yaparak öne çıkarması elbette bu geçmişten ve eninde sonunda her hareketin sınıf hareketi olmasından kaynaklanıyor.
    bugüne geldiğimizde bu vurguyu elden bırakmamakla birlikte sol hareketin derdi genel kadın hakları mücadelesinden kopmak olmamalıdır. tam tersine kadın hakları mücadelesi verenlerin çıkarlarının diğer ezilen kesimlerle birlikte sol hareket içinde olduğu anlatılabilmelidir. bunun yolu her dünya kadınlar günü dendiğinde hayır "emekçi kadınlar günü" olmalı demek değildir. eylemle oluşabilecek bir şeydir bu.
    ayrıca emekçi veya değil "dünya" vurgusu çok daha önemlidir. dünya dediğimiz zaman suudi evlerinde hem hizmetçi hem de cariye olarak kullanılan filipinli, endonezyalı kadınları daha fazla anlayabilir ve anlatabiliriz.
    emek dünyası bunca genişlemiş ve kadınlar her toplumsal duvarı parçalarken buna dünyanın direnmesi zordur.

mesaj gönder