1. islam'ın kişisel hayat dışında sosyal ve politik alanlarda da yol gösterici kılınmasını hedefleyen "politik-ideolojik hareketler" olarak tanımlanmaktadır.

    klişe bir laf vardır bilirsiniz "gerçek müslümanlık bu değil." bu lafın çıkış noktasıdır birazda siyasal islam. peki gerçek müslümanlık, islam nedir diye sorarsanız verecek cevabım yok. ama şunlara verecek cevabım çok; türkiye'de siyasal islam ne demektir, nasıl ilerliyor, topluma etkisi nasıl oluyor? sırasıyla gidelim.

    türkiyede siyasal islam ne anlama gelmektedir?

    islamın siyasete katılması, çoğunluk tarafından olumlu karşılanmakta ve bu iyi, güzel görülmektedir. bugünkü siyasalarında bize göstermiş olduğu üzere halkın çoğunluğu bu durumdan memnundur. yapılan işler "artısı eksisiyle objektif" değerlendirilmemekte, "bizden mi değil mi" düşüncesiyle değerlendirilmektedir. siyasetçilerin yaptıkları yanlış siyasalar, toplum tarafından nesnel bir değerlendirilmeye katılamamasının büyük nedeni dinin siyasetle iç içe geçmesindendir.

    siyasal islam türkiye'de nasıl ilerliyor?

    toplumun kabul ettiği bir ideoloji olarak siyasal islam, türkiyede ilerlemesini
    bir, siyasetçilerle
    iki, toplumun kabul ettiği islami ahlak ve geleneklerin siyasetçiler tarafından kullanılmasıyla
    üç, dinin toplumsal alandaki evi olan cami cemaati, tarikatlar ile ve bunların siyasallaşmasıyla,

    yani amaçlanan, sistemin ilerlemesinde kullanılan en büyük alan, siyaset. toplumun dinden sonraki "en ortak" alanı. işte tam da bu yüzden bu alanda ilerlemek istiyor ve başarıyor.

    topluma etkisi nedir?

    islam, siyasetle birlikte yürütülür, bir ideoloji halinde devletçe kullanılırsa kutuplaşmalar, iç karışıklıklar ve daha kötüsü kaos ortaya çıkar. neden bu kadar sert eleştirdim?

    çünkü islam geleneklerinde kadın ve erkeğin rolleri belirlenmiştir, çağımıza uygun değildir. bunun sebebini salt islamda aramaktansa neden reformizde edilmediğinde aramak daha doğru olacaktır. bir diğer neden ise dogmatik olan din ile her an değişmeye hazır olması gereken siyaset birbirlerini eşlemekten çok yıkmaktadır. siyasetin gelişmesine en büyük sebep dindir evet ama tarih sahnesinde hep karşısında olduğundan, yeniliklere kapalı olduğundandır.

    kabaca siyasal islam ve getirdikleri bunlardır.

mesaj gönder