• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.85)
eşkıya - yavuz turgul
35 yıl önce cudi dağlarında bir grup eşkıya jandarma tarafından yakalanır. 35 yıl içinde eşkıyaların hepsi ya hastalıktan ya da bölgedeki hesaplaşmalardan ötürü can vermiştir. biri dışında; baran...baran 35 yıl sonra hapisten çıkınca ilk işi köyüne dönmek olur. ama doğduğu topraklar şimdi baraj suları altındadır. geçmişin izlerini sürmeye başlayan eşkıya, yıllardır bilmediği bir gerçeği öğrenir. hapse düşmesine en yakın arkadaşının ihaneti neden olmuştur. bu arkadaş eşkıya baran'in çocukluk aşkını, keje’yi satın alarak istanbul’a kaçmıştır. eşkıya ne istanbul’u ne de arkadaşının adresini bilmemektedir. tren'de, tarlabaşı'nın arka sokaklarında büyümüş, pavyon, kumarhane, uyuşturucu muhabbetinin içinde yaşayan cumali adlı genç bir adamla tanışır. onla birlikte istanbul'a gider ve kendisinin derdinin yanında bir de cumali'nin derdiyle uğraşmaya başlar. istanbul ve bu karanlık sokaklar adım adım sevdiği kadın keje ye yaklaştırır eşkıya'yı....
  1. filmde kullanılan fırat ağıtı ne istenmiş ise onu fazlası ile gerçekleştirmiştir. gerçekten de filmin müzikleri; atmosferi ve oyunculukları bir adım üste taşımıştır. ayrıca burada olmasını önemsediğim bir kesiti aşağıda paylaşıyorum:

    berfo: demek sen benim yaptıklarıma ihanet diyorsun ha? iyi, peki öyle olsun. peki şimdi ben sana şöyle desem; ben bunları yaptım, çünkü aşıktım ben, yani vurulmuştum, ölüyordum aşkımdan. bunun üzerine kim bana ne diyebilir ha? ihanet mi? aşkım için yaptım ulan! ahlaksızlık mı? evet yaptım. ben en yakın arkadaşımı seni, jandarmaya ihbar etmiş adamım. sen yapabilir miydin benim yaptığımı? ha? en sevgili arkadaşına ihanet edebilir miydin? onu jandarmaya ihbar edebilir miydin? arkadaşının altınlarını çalabilir miydin? o altınlarla arkadaşının sevdiği kadını anasından babasından satın alabilir miydin? arkadaşını ölüme gönderebilir miydin? ama ben yaptım. aşkım için ulan!... şimdi söyle bana; hangimizin aşkı keje'ye daha büyük ha? hangimizin? hangimiz keje için böyle büyük bir günaha girmeyi göze alabildik? ben bu aşk için cehennemde yanmaya hazırım. ya sen?

mesaj gönder