1. türkiye koşullarında oldukça 'tuzlu' sayılabilecek bir uğraş. bu işe başlamayı düşünen varsa teknik özelliklerden ziyade masrafları konusunda bilgi vermek isterim. öncelikle, lomography türkiye mağazında makinelerin fiyatları 200+ liradan başlıyor. mesela, başlangıç makinesi olarak en çok kullanılanlardan ve en ucuz olanlardan diana mini'nin fiyatı şu anda 209 lira. bu fiyata flaş dahil değil. ışığın yetersiz olduğu hava koşullarında ve gece çekimlerinde elle tutulur kareler yakalamak için makinenize mutlaka flaş takviyesi yapmak gerekiyor. bu flaşların fiyatları da - özelliğine göre değişmekle birlikte- bir makine fiyatı kadar. fakat eğer başlangıçta set halinde alıyorsanız, daha uygun bir fiyata denk geliyor. yine diana mini'den örnek verecek olursak, flaşlı set fiyatı 329 lira. başlangıç olarak aşağı yukarı bu masrafı gözden çıkarmak gerekiyor.

    makine, 35 mm film ile çalışıyor. mağazada, iso'su 50 ile 200 arasında değişen filmler 3'lü paket halinde 47 liraya, hepsi 200 iso olan filmler ise 70 liraya satılıyor. piyasadan hayli yüksek olan fiyata gerekçe olarak filmlerin bayat olduğu, böylece daha güzel renk bozulmaları elde edileceği söyleniyor. kişisel tavsiyem, filmi mağazadan almamanız yönünde. sirkeci'den veya herhangi bir fotoğrafçıdan 200 iso'luk filmlerin tanesine 10-12 lira arasında temin etmeniz mümkün. zaten artık isteseniz de tarihi geçmemiş film bulmanız pek olası değil*. piyasadaki filmlerin çoğu mağazada satılanlar gibi bayat.

    makineyi aldınız, filmi de aldınız, 36 pozu (tercihe göre 72) çektiniz, sırada filmi banyo yaptırmak ve tab ettirmek var. istanbul'da hiç daha önce film tab ettirmedim, o yüzden yanlış bilgi vermek istemem. filmlerimi biriktirip tatillerde memleketimde* tab ettiriyorum. orada, banyo için 7,5 lira, kare başına da 10x15 ebatında 50 kuruş alıyorlar. yani 36'lık firesiz bir filmi 10x15 ebatında tab ettirmenin maliyeti 25 lira civarında. istanbul özelinde fiyatın biraz daha yukarıda olacağını tahmin ediyorum.

mesaj gönder