jonathan swift

Kimdir?

jonathan swift (30 kasım 1667 - 19 ekim 1745) irlandalı şair, yazar ve siyasetçi.

hayatı

ingiliz edebiyatının büyük hiciv ustası swift, 30 kasım 1667'de irlanda'nın başkenti dublin'de doğdu. 1689'da trinity college'ı bitirdi ve ingiltere'ye gitti. siyasetçi ve yazar sir william temple'ın sekreteri oldu. ilk şiirleri ve stella'yla olan arkadaşlığı da bu tarihlere rastlar (1691).

jonathan swift'in yaşamında william temple'ın etkisi önemlidir. o yılların kültürel ortamıyla ve etkili kişileriyle tanışıklığı onun sayesinde olmuş,oxford üniversitesi'nde lisansüstü eğitimi yapmasını yine temple teşvik etmiştir.

temple'ın ölümünden sonra dublin'e giden ve lord berkeley'nin yanında çalışan swift, 1701'de londra'ya döndüğünde, artık tanınan bir yazardı. siyaset, din ve edebiyat alanlarında giriştiği polemiklerle etkiliydi.

ard arda yayımlanan kitapları da oldukça ilgi görmüş ve parlak zekası hayranlık uyandırmıştı. siyasi olarak liberallerin yanında yer alan swift, aynı zamanda kiliseye ve dine de bağlıydı.

belki bu nedenle, belki de muhafazakar partinin iktidar olmasının etkisiyle, 1710'dan sonra muhafazakar tory partisini desteklemeye ve bu partinin ileri gelenlerinin yer aldığı 'the examiner' dergisinde çalışmaya başladı.

ancak 1714'de tory'lerın siyasi gücü azaldı ve swift düş kırıklığı ile dublin'e geri döndü. bu tarihten 1745 yılındaki ölümüne kadar geçen sürede, swift kendini irlanda'nın sorunları üzerinde çalışmaya ve yazmaya verdi.

ingiltere'nin baskıcı politikalarına karşı yaptığı mücadelesinde birbiri ardına çıkardığı siyasi broşürlerle irlanda'da ulusal bir kahramana dönüştü. 1726 yılında tamamladığı 'gulliver'in gezileri' ile de tüm zamanlara yayılan bir ün kazandı.

jonathan swift, 19 ekim 1745'de irlanda'da öldü.

“ burada, vahşi haksızlıklar karşısında kalbi paramparça olan biri yatıyor... „

— mezartaşından

 

  1. ''a modest proposal'' ı yazan usta kalem , ironi dehası. okumadan ölmemeniz dileğiyle.

mesaj gönder