• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
gökyüzü mavi kaldı - sabahattin eyüboğlu, yaşar kemal
sabahattin eyuboğlu ile yaşar kemal'in ortak çalışması olan gökyüzü mavi kaldı bu büyük edebiyatın seçme ürünlerinden oluşuyor.

her kültürün kendinden önce var olmuş bir başka kültürün yatağında büyüdüğü anadolu toprakları binlerce yıl zengin bir halk edebiyatına kaynaklık etti. adını yaşar kemal'in koyduğu bu kitap, bir yandan halk edebiyatımızın zenginliğini, büyüklüğünü hangi büyük kültürlerden beslendiğini ortaya koyarken, bir yanıyla da halk edebiyatı tarihimize düşülmüş büyük bir not.

kuş uçtu yuva kaldı
gökyüzü mavi kaldı

'folkloru ölü bir ağaç yığını olarak görmüyorum. gerçek folklorcular da bilir bunu. her zaman halkın içinden sanatçılar çıkacaktır. (...) halkın yaratması, bir gereksinmedir. yaratmak bir gereksinmedir çünkü. sanat insanın kanındadır. halklar her çağda, her yerde, her zaman yaratırlar. eğer yazlaşmamışlarsa.'
- yaşar kemal -
  1. kitabin ilk baskisi 1978'te cem yayinevi'de yapilmistir. halk edebiyatina ilgi duyanlar icin güzel bir kaynak. yüzlerce halk siiri, mani, bilmece, agit, türkü, atasözü, deyim, tekerleme, masal, ve orta oyunu gibi halk eserleri bulunuyor kitapta.

    kitabin cem yayinevi basiminin arka kapagindan:

    "...sabahattin eyüboglu binlerce yil önceki anadolu ile bugün arasindaki sanat köprüsünü derin bir anlayisla kurmasini bilmistir. yasar kemal'le halk edebiyatindan bir demek yapmaya girismesi iste bu anlayisin bir sonucudur...
    dostu yitirme acisinin biraz dindigi, ona sevgi ve sayginin büyüdükce büyüdügü su günlerde tamamlayabildi yasar kemal bu kitabi. eyüboglu'nun besinci ölüm yildönümüne yetistirmektedir... sabahattin eyüboglu'nun anisina bundan güzel bir armagan olamaz."
    azra erhat

    "..bir gün eyüboglu, 'bak' dedi, 'getir bakalim su yazdiklarimizi.' götürdüm. 'cogalmis' dedi. 'gel seninle bunu bir secmeler kitabi yapalim.'.. bir süre de kitaplardan sectik. derlemenin adi icin de, 'öyle antoloji gibi falan bir ad koymayalim,' dedi... aklimiza geldikce bundan sonra köseye bir de adlar yazmaya basladik. iste o yazdigimiz bir sürü ad arasindan ben 'gökyüzü mavi kaldi'yi sectim.
    yasar kemal
    kimse

mesaj gönder