• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
Yazar albert camus
yabancı - albert camus
konusu çok basittir. öyküdeki her şey çok kısa bir zaman aralığında olup biter. cezayir’de, bir rastlantı sonucu, bir arap’ı öldüren orta sınıftan bir fransız, mersault, kendisini adım adım ölüme götüren süreci kayıtsız biçimde izler. diğer kişilerin adı anılsa da, roman kahramanının adını bile öğrenemeyiz (burada kafka etkisinden söz edilebilir). camus’nün yabancısının yabancılaşmasını kendi ağzından şöyle aktarabiliriz; ‘yani bu işin benim dışımda görülüyor gibi bir hali vardı. her şey, ben karıştırılmaksızın olup bitiyordu, kaderim bana sorulmadan tayin olunuyordu (...) iyi düşününce söylenecek bir şeyim olmadığını anlamaktaydım. kendi kendimi seyrediyormuş gibi bir hisse kapıldım.’ kitapta, meursault'un topluma, kendine, ölümü bile kabul edebilecek kadar hayata , kısacası tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dille anlatılır.
  1. bölüm bölüm kendimden kesintiler görebilmemi sağlamış bir kitaptır,

    kitapta umursamazlık temel alınır,duygusuzluk,amaçsızlık ön plandadır,

    !---- spoiler ----!

    kahramanımız annesi ölünce tabutunun başında uykuya dalmış,kahve içmiş,göz yaşı dökmemiştir. bu toplum tarafından iyi yorumlanmayıp,ayıplanmıştır, hatta mahkemede aleyhine delil olarak kullanılmıştır. kahramanımız için ise bu gayet normaldir. topluma ters gelen bir şey neden ona da neden ters gelsin ki.

    !---- spoiler ----!

    kitabı okuduktan sonra ise aklıma gelen şeylerden biri de toplumun değer yargılarının: duygu,ahlak,görgü,kişisel ilişkiler gibi konularda aradan 70-80 yıl geçmesine rağmen pek bir değişiklik yaşamaması.olaylara toplum tarafından aynı tepkilerin verilmesi...

mesaj gönder