1. son derece subjektif cevaplar verilebilecek soru. kendi subjektif cevabim ise evet.

    cunku;

    toplum denilen, farkli siniflardan olusan yapi her turlu is koluyla dogrudan yada dolayli olarak zenginlerin konumunu, refahini ve gucunu korumaya hizmet ediyor. zaten toplum denilen yapi buna dizayn edilmistir.

    yani zenginler piramidin ustu. besin zincirinin tepesi. bugun sektor farketmeksizin maasli calisan veya kendi isi olan her birey dogrudan yada dolayli olarak zenginlere hizmet etmistir.

    bir magaza calisani soz konusu magazanin sahibine, bir ozel hastane hemsiresi hastane sahibine, bir pompaci akaryakit istasyonunun sahibine, bir dersane ogretmeni ticarethanesinin sahibine para kazandirmistir.

    ote yandan bir devlet memuru devlete para kazandirirken, devleton zenginlerin can ve mal guvenligini saglamasina katkida bulunmus, belkide bir fabrikator un acacagi fabrika icin aldigi tesvik hibesine kaynak yaratmistir.

    ayni fabrikator fabrikasini acarken kullanacagi alet edevatin ureticisine para kazandirirken, onun alet edevat aldigi uretici hammaddeyi aldigi ureticiye, hammaddeyi tasirken kullandigi nakliye firmasina ve zenginlerin 1 numarali koruyucusu olan devlete para kazandirmaktadir.

    bu zincirin halkalarini takip ettigimizde ise yerelden kuresele dogru artan bir olcekle genisledigini goruruz. ama sonuc degismez. herkes kendinden daha zengine hizmet eder.
    bu zincirin tepesindeki mechul kisinin kime veya neye hizmet ettigi ise komplo teorilerinden oteye gecemeyen tahminlerden ibarettir.

    iste buna ekonomi denir. ekonomi ise toplumu bir arada tutan en buyuk dinamiktir.

mesaj gönder