1. ekmeksiz diyet olmaz. bir diyetisyen olarak buna inanırım.

    tahıllar ana karbonhidrat kaynağımız bu yüzden iyi tahıl kaynakları (tam buğday, tam tahıl, çavdar vb) seçildiğinde ve tüketimi sınırlı tutulduğunda diyette oldukça faydalıdır.

    (iyi tahıl kaynakları dedim ya; ben ekmek yemiyorum dedikten hemen sonra pilav kaşıklayanlar aslında daha zarar veriyor kendine. )

    diyetteki tahıllar neler peki?
    -çorbalar (tercihen mercimek, ezogelin gibi bol lifli çorbalar enerji değeri olarak bu gruba girer)
    - pilav, bulgur, makarna (bu gruptaki lifsiz olan makarna ve pirinçten mümkün oldukça uzak durmak gerekir, içlerinde en sağlıklısı bulgurdur)
    - kahvaltılık gevrekler, (krakerler, galeta/grissiniler porsiyonu kontrol etmek şartıyla yenilebilir.)
    - ve baştacı ekmek (tam taqhıl, tam buğday çavdar çeşitleri beyaz ekmeğe göre oldukça sağlıklıdır.)

    ek: sağlıklı ekmek türlerinin -porsiyon kontrolüyle- diyabette kan şekeri düzenlenmesnde ve kalp damar sağlığında kolesterolün düşürülmesinde büyük etkisi vardır.
    ayrıca bu ekmek türleri beyaz ekmeğe göre daha doyurucudur, beyaz ekmek daha büyük porsiyonda yenildiğinde bile doyurmazken bu ekmeklerin bir iki dilimi yetebilmektedir.

    not düşmek isterim: piyasadaki "kepekli ekmek"lerin çoğunun ana maddesi beyaz un, içine yalnızca kepek katılıyor. bu yüzden etkisi oldukça düşük. beyaz ekmeğe eş tutulabilir.

    sonuca bağlayayım; üstte oldukça vurguladığım gibi, tüketimi sınırlandırıldığı (abartılmadığı) takdirde yenilmesi gereken, doyurucu, iyi tahıl kaynağıdır ekmek.

    slogan gibi dilimdedir: ekmeksiz diyet olmaz.

mesaj gönder