1. genel mantığının anlamsız olduğunu düşünüyorum. şöyle ki; tamam bir hukuk ortaya konulur ve buna uymayan gider uyan kalır. ama siz bu manifestoda bir kimlik yaratmaya çalışmışsınız, ve bence bu oldukça yapay durmuş. bu kimlik denen şey zamanla gelişir ve oldukça dinamik bir süreçtir. youser kimseyi aşağılamaz demek yerine, aşağılama içeren yazıların eksilenmesi belki uyarılması belki de kaldırılması yahut örnek teşkil etmesi açısından ifşa edilmesi, hatta beğenilen ve istenen ruhu yansıtan yazıların daha çok öne çıkarılarak ödül sisteminin çalıştırılması, buna uymayanların dışlanması, zaten zamanla bu kimliği oluşturacaktır. genel hava ne olursa yeni gelen yazarlar da buna uyma mecburiyetinde hissedecek, zaten uymazsa barınamayacaktır.

    benim tavsiyem böyle bir kimlik yaratma çalışması değil, daha çok istenen ruhun sağlanması açısından teknik kuralların koyulmasıdır. belki yazılar gönderilme sırasına göre değil oy sırasına göre sıralamak gibi bir seçenek olmalı. bu örnekler çoğaltılabilir, bence bunun üzerine tartışmalı. bundan sonra ancak gerçek bir kimlik kazanılabilir kanaatindeyim.
    çabanız için ayrıca tebrik ederim.

    düzenleme: benim önerim, öncelikle başlıklar altında başkasına cevap vermeme kuralının tam olarak hayata geçirilmesidir. formatı ayakta tutacak en önemli kural budur. örneğin "hayat" başlığını gördüğümde sadece hayat hakkında söyleyecek bir şeyim varsa konuşmalı yoksa susmalıyım, fakat bazen ben de dahil olmak üzere, başlık altındaki girdilere cevap verme ihtiyacı hissediyoruz. bu ise çok şikayet denilen foruma dönme olayının başlangıcı. zaten bu kuralın tam olarak uygulanması halinde o çok şikayetçi olunan troll başlıkların hızlıca çöplüğe karışmasını sağlayacaktır. bu başlıkların en büyük sorunu eleştirenlerin, yorum yaparak trollü beslemesidir.
    o yüzden mod alımı yapılıp bu kurala uymayan girdiler uyarılmalı gerekirse silinmelidir. ta ki bu; sözlüğün katı kuralı haline dönüşene kadar.

mesaj gönder