1. "sonlu ve sınırsız bir evrende yaşıyoruz" hawking'in hangi kitabında okuduğum aklımda kalmamış. sınırsız ile sonsuz kavramlarını sorgulayarak bana yeni bir bakış açısı kazandırmıştı. başlangıcı olan her şeyin bir sonu olduğunu var sayıyoruz. buradaki son zamansal olarak bir sondur. belirli bir zamanda başlayan bir şey belirli bir zamanda son bulacaktır. fakat sınırsızlık nicelikten kaynaklanan bir durum.

    sayılar sonsuz mudur ? sınırsız mıdır ? sayıların bir başlangıcı vardır ( aslında yoktur onları soktuğumuz kümeye göre bir başlangıç noktası alırız sadece ) ve bu yüzden bir sonu da olmalıdır diye düşünürüz. bu bize öğretmenlerin kelimeleri yanlış kullanmasından geçen bir alışkanlık olarak düşünüyorum. bize sayıların sonsuz değil sınırsız olduğunu söylemeliydiler.

    matematik derslerinde sıkça karşılaştığımız "sonsuza doğru gider" ifadesi sonsuz zamana kadar sayabiliriz anlamına gelir. sınırsızdır kelimesini kullanıp, burada sınırsız sayıyı saymaya kalkarsak sonsuz bir zamanda saymamız gerekir anlamı çıkıyor.

    her ne kadar felsefenin ilgi alanında da fizik bilimi ve matematiğin ( matematik bir bilim dalı mıdır ?) yardımlarıyla incelenmesi gereken bir kavramdır.

mesaj gönder