1. devalüasyon, sabit kur sistemini benimseyen ülkelerin ekonomiye müdahale etme amacıyla başvurdukları, ulusal paranın diğer yabancı para birimleri karşısında değerinin düşürülmesi durumudur.

    ülkelerin devalüasyonla hedefledikleri, ithalat maliyetlerini artırarak bireylerin ihalat yapma eğilimlerini minimize etmeye calışmaktır. ihracat yönünde ise, uluslararası piyasada rekabet yönünden avantaj sağlayan ülkelerin diğer ülkelere göre daha cazip fiyat sunması ile ihracatın hacminin artırılması amaçlanmaktadır. ancak buradaki hacim artışı sadece miktar bazında kendine yer bulacaktır. bunun için şöyle bir örnek verirsek daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum; 100 adet halıyı 1tl=2$ iken 50.000$'a ihraç eden bir firma 1tl=4$ iken 150 adet halıyı 37.500$'a ihraç edecektir. görüldüğü üzere halı adedi artmış ancak getirisi olan döviz tutarı azalmıştır.

    son olarak devalüasyonun ülke ekonomileri üzerindeki etkilerine bakacak olursak; az gelişmiş ülkeler ve petrol, doğalgaz gibi emtia ithalatçısı ülkelerin maliyetleri devalüasyon ile doğrudan ve dolaylı olarak artmış olacaktır, artan bu maliyetler fiyatlar genel seviyesini yukarı çekecek yani enflasyonu tetikleyecektir.

mesaj gönder