1. ağustos-eylül aylarında sultanahmet'te karşılaşabileceğiniz, üstlerinde "ask me" yazılı mavi t-shirtleriyle gönüllü olarak kültür elçiliği yapan, aynı zamanda dillerini geliştiren, yabancı turistlerle tanışıp değerli dostluklar kuran, çevre edinip takım çalışması yaparken eğlenen 15-23 yaş aralığındaki liseli ve üniversiteli gençlerdir. kendileriyle birlikte görev yapmış olmaktan gurur duyuyorum.

    en azından bir yabancı dili konuşabilecek seviyede bilmektedirler. başta ingilizce gelirken, aralarında almanca, korece, japonca, arapça, fransızca, rusça konuşanlar da bulunmaktadır (daha turistlerle karşılaşılmadan korece konuşan liselinin yarattığı şaşkınlık ayrı bir başlığın konusu). çoğunluğu istanbul'dan gelmekle birlikte şehir dışından projeye katılmak için gelenlerle de karşılaşılabilmektedir.

    seçilen gönüllülere kısa süren iki aşamalı bir eğitim verilir. genel kurallar, yapılması gerekenler, sorumluluklar ve takım çalışmasından bahsedilen bir günlük eğitimin ardından bir tarihçi eşliğinde alana çıkılır, sultanahmet bölgesinin tarihi tamamı detaylandırılarak anlatılır.

    avantajları:

    1) yabancı dilinizi geliştirirsiniz.
    2) program sonunda alacağınız sertifika katıldığınız önemli bir sosyal sorumluluk projesini ifade etmektedir.
    3) tanışacağınız çocuklar da en az sizin kadar heyecanlı, kendini geliştiren eğitimi iyi kültürlü bireylerdir. birçoğu iyi lise ve üniversitelerde okumaktadırlar. ayakları yere basan hayalleri vardır, dostluklar sağlam ve kalitelidir.
    4) yabancı turistlerle ciddi ciddi samimi olup yurt dışı bağlantılar edinirsiniz.
    5) takım çalışmasının içinde bulunarak kendinize bir şeyler katarsınız. kişiliğinizi geliştirir, kendinizi tanımanızı sağlar.

    başvuru aşaması şu şekildedir:

    1) fatih belediyesi internet sitesinden yapılacak başvurunun ardından çok da zor olmayan bir dil sınavı
    2) dil sınavında yeterli bulunanlarla yabancı dilde yüz yüze yapılacak basit bir mülakat.

    fikir vermesi açısından projeye veda eden bir arkadaşın yazısı:

    "bu senenin fatih belediyesi turizm elçileri, 6 eylül itibariyle görevi tamamlamış oldular, cumartesi günü yapılan boğaz turuyla da program taçlandırıldı.

    2 aydan uzun süren proje kapsamında ayasofya, sultanahmet, eminönü, divanyolu, beyazıt ve gülhane'deki kaldırımlar, üstünde ''ask me'' yazan mavi t-shirt'lü 250 genç tarafından aşındırıldı, türkiye'yi merak eden turistlerle uzun ve keyifli sohbetlere girişildi. aynı bölgede sürekli dolaşırken kaç kilometre yol yaptığımdan emin değilim ama aynı zamanda epey muhabbet ettik, eğlendik. kardeşim diğer birçok arkadaşım gibi yeni tanıştığı ispanyollar tarafından ispanya'ya davet edildi, ''uçağı indiği an onu karşılamaya hazır olduklarını, evlerinin onun evi olduğunu'' söyleyen sıcakkanlı insanlarla dostluk kurdu.

    özetle; alandaki ekip arkadaşlarımızla harika bir iş çıkarttığımızı düşünüyorum. kavurucu güneşin altında bunalıp ayasofya'daki havuzun kenarında serinlemek için fırsat kolladığım çok olsa da, günün sonunda bir şeyler başardığımızı hissettim. hemen hemen her gün -birçoğu benden daha genç- yeni ekip arkadaşlarıyla beraberdim. bu şahane çocuklardaki kararlılığı ve özveriyi görmek beni de heyecanlandırdı. her biri şimdiden farklı alanlarda kendisini yetiştirmeye başlamış, muhteşem insanlar. onlarla tanıştığım için gerçekten çok mutluyum.

    bugünün dünyasını bilmem, ama yarının dünyasının bu özverili insanlar sayesinde her şeye rağmen parlak olacağını söyleyebilirim artık.

    alandaki bütün arkadaşlarıma teşekkürler; ismini buraya sığdırmayı başardıklarım ve diğerleri, her biriniz harikasınız..."

mesaj gönder