1. ikinci dünya savaşı'ndan önce ülkeler arasında işbirliği örneklerine pek az rastlanır; fakat savaş'tan sonra sıkı bir uluslararası işbirliği dönemine girilmiştir. iki savaş arası dönemin güçlükleri karşısında ülkeler, uluslararası ticareti serbestleştirecek ve mali akımları düzenleyecek bir sisteme ihtiyaç duymuşlardır. bu ihtiyaçla birlikte yeni bir uluslararası para sistemi yaratmak üzere, daha savaş sona ermeden amerika'da bretton woods kentinde konferanslar düzenlenmeye başlanmıştır.

    bretton woods konferansları'nda daha çok abd'nin görüşleri doğrultusunda yeni bir uluslararası para sisteminin kurulmasına dair bir plan kabul edilmiştir. bretton woods sistemi adı verilen sistemle amerikan dolarına ve onun aracılığıyla da altına bağlı bir para sistemi oluşturulmuştur. toplantılarda birbirinin "ikiz kardeşi" kabul edilen iki yeni örgüt kurulmuştur. bunlar uluslararası para fonu (ımf) ile dünya bankası (resmi adı uluslararası imar ve kalkınma bankası-ıbrd)'dır. birincisi uluslararası mali ilişkileri düzenlemek, ikincisi de ilk olarak savaşta yıkılan avrupa ekonomilerinin onarımı, daha sonra da az gelişmiş ülkelerin kalkınması amacıyla, mali yardım sağlamak üzere görevlendirilmiştir.

    ımf, fiilen 1946 yılında faaliyete geçmiştir. yeni uluslararası para sisteminin uygulanmasından sorumlu olması sebebiyle, bretton woods sistemi'ne ımf sistemi veya dayandığı kur düzenlemerinden ötürü ayarlanabilir sabit kur sistemi de denmiştir. 1946 yılında uygulanmaya başlanan bu sistem 1973 yılında yıkılmıştır.
    gngrd

mesaj gönder