1. üniversite 4. sınıf öğrencisi ve tahmin edeceğiniz üzere zaman zaman çalışan birisi olarak, iş hayatında derinlemesine bir tecrübeye sahip olmasamda benim de katkıda bulunmak istediğim başlık.

    1- işe yeni başlamış birisi olarak herşeyi biliyor olma ihtimaliniz maalesef yok. bu yüzden işi öğrenme konusunda istekli olduğunuzu abartı bir pozisyon almadan gösterin.

    2- bildiğiniz ve bilmediğiniz herşeyi insanların gözüne sokmayın. akıllı hareket edin ve bildiklerinizi zamanla onlar görsün. bu size olan ilgiyi kademeli olarak arttıracaktır.

    3- yardımsever olun. size kötü bir üslupla yaklaşanlara dahi yardım etmeye çalışın. tabiki bunun bir sınırı olacaktır ve sınırı aşanlara ters tepki vermeyin, çizginizi koruyun ve görmemezlikten gelin. kafaya takarsanız dert edersiniz ve dert ederseniz içinde bulunmak istemediğiniz bir psikolojiye girersiniz. onunla ileride bir sorun yaşarsanız kendinizi savunabilecek durumunuz olsun.

    4- onlar sizin iş arkadaşlarınız. fazla samimiyet emin olun ileriki zamanlarda size negatif bir şekilde yansıyacaktır.

    5- işinizi yapın. yarıda bırakmayın. zamanında yaparsanız hem üstlerinizin sizin adınıza insiyatif kullanmasına sebep olursunuz hem de iş yerindeyken kendinize ayıracak zaman yaratmış olursunuz.

    6- sizi ezmeye çalışanlar olacaktır. ast-üst olsun kimseye böyle bir fırsat tanımayın. sinirlerinize sahip çıkın, metanetli olun. 3. madde burada da geçerlidir, unutmayın.

    7- saygınızı ve iyi niyetinizi yitirmeyin. insanlar size güvensinler. dürüst olun. iş yerinde problem yaşamama gibi bir ihtimaliniz yok. problem yaşadığınızda siz söylemeden sizin yanınızda olacak, sizi destekleyecek insanlara ihtiyacınız olacak. buna izin verin.

    8- kesinlikle yalakalık yapmayın. birşey mi başardınız evet bunu üstlerinize sakin bir tavırla gösterin, taktir alın. ama bunu iş arkadaşlarınızın gözüne sokmayın. iş arkadaşlarınızı kıskandırmayın ki size cephe almasınlar.

    9- aranızdaki en iyi ilişkiyi sizden bir üst pozisyondaki insanla kurun. başınız sıkışırsa size o yardım edecek unutmayın. ve bir ihtiyacınız olduğunda ilk ona gidin ama üslubunuza dikkat edin.

    10- işinizi severek yapın. sevmiyorsanız istifa edin. istifa etmeden önce gerekli hazırlıkları yapın. kimseye yada hiçbir işe muhtaç değilsiniz unutmayın, kendinizi o pskolojiye sokmayın. mutlu değilseniz -mış gibi yapmayın.
    gngrd

mesaj gönder